20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

18.04.2024 / 12:10 Politika - Budžetski novac

Više od 20 miliona KM isplaćeno bh. strankama u 2023. godini

Više od 20 miliona KM isplaćeno bh. strankama u  2023. godini
Foto: Vijesti.ba

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, pored ostalog, na današnjoj sjednici primila k znanju informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2021. godinu, sa nalazima revizije...

... i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2021. godini, kao i informaciju o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, pokrenuti postupak protiv 47 političkih stranaka za koje je pregledom i revizijom njihovih finansijskih izvještaja utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su u 2021. godini prekršile odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Navedeni izvještaji o reviziji političkih stranaka, sa nalazima revizije i mišljenjem revizora, bit će objavljeni na internet stranici www.izbori.ba , a mišljenje revizora i u Službenom glasniku BiH.

- Prema podacima, prikupljenim od nadležnih organa i institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, za finansiranje političkih subjekata u 2023. godini planirana su sredstva u iznosu od 20,996,233.43 KM. Od planiranog iznosa isplaćeno je 96,65 posto, odnosno političkim subjektima je isplaćeno 20,293,347.55 KM - navodi se. 

Informacija ne sadrži podatke o uplatama sredstava političkim subjektima iz budžeta Srenjobosanskog kanton, Općine Breza i Općine Kalinovik jer ih još nisu dostavili.

- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će također, na svojoj internet stranici, objaviti podatke o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini izuzev Srednjobosanskog kantona, Općine Breza i Općine Kalinovik - saopćio je Ured za informiranje CIK-a BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo