8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

18.04.2024 / 13:13 BiH - FHMZ

Kratkotrajno razvedravanje, od subote novo naoblačenje i padavine

Kratkotrajno razvedravanje, od subote novo naoblačenje i padavine
Foto: Vijesti.ba

Iako je druga polovina aprila, vremenska prognoza i narednih dana daje nam sasvim drugi osjećaj. Kako je i bilo najavljeno, snijeg je zabijelio ne samo planine, nego i niže predjele u Bosni i Hercegovini. 

U petak će doći do blagog kratkotrajnog razvedravanja, jer već od subote slijedi novo naoblačenje i padavine.

- Na planinama i u većem dijelu Bosne većinom snijeg ili susnježica, a u Hercegovini kiša. Jutarnji minusi izvjesni su na planinama, te u pretplaninskim područjima Bosne. Slab mraz je moguć do sredine naredne sedmice, kad se očekuje blagi porast temperature zraka.

Minimalne temperature zraka varirat će između -2°C i 3°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 8 stepeni. Najviše dnevne temperature u Bosni između 3°C i 8°C, na jugu zemlje do 14 stepeni. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko - 6°C. U periodu od 26. aprila do kraja mjeseca zadržat će se nestabilno vrijeme.

Kiša je moguća svaki dan, većinom u vidu kratkih pljuskova. Za prvomajske praznike prema raspoloživim prognoznim modelima, preovladavat će umjereno oblačno s temperaturama zraka primjerenim za ovo doba godine. Kiša nije isključena u vidu lokalnog kratkog pljuska. Jutarnja temperatura uglavnom između 4°C i 9°C u Bosni, na jugu zemlje do 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 14°C do 20°C, u Hercegovini do 23 stepena - navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u izvještaju za period od 19. aprila do 2.maja ove godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo