7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

18.04.2024 / 13:58 Svijet - Josep Borrell

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini
Foto: FENA

Zemlje članice Evropske unije moraju poslati svoje proturaketne sisteme da ojačaju ukrajinsku protuzračnu odbranu dok Rusija napada njene gradove, izjavio je u četvrtak šef evropske diplomatije, upozoravajući da se Evropa ne može samo osloniti na Sjedinjene Države da pomognu Kijevu.

Više od dvije godine nakon potpune invazije Rusije, Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, s vitalnim finansiranjem iz SAD-a koje mjesecima blokiraju republikanci u Kongresu, a EU nije isporučila dovoljno municije na vrijeme.

- Imamo Patriote, imamo proturaketne sisteme. Moramo ih (izvući) iz naših kasarni u kojima se nalaze za svaki slučaj, i poslati ih u Ukrajinu gdje bjesni rat - kazao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell novinarima na sastanku ministara vanjskih poslova Grupe sedam (G7) na otoku Capriju.

- U suprotnom će elektroenergetski sistem Ukrajine biti uništen. I nijedna zemlja ne može da se bori bez struje u kućama, u fabrikama, na mreži, za sve - dodao je.

Ukrajinska protuzračna odbrana ključno je pitanje za ministre okupljene u Italiji, nakon apela Njemačke u srijedu Evropskoj uniji i NATO-u da učine više da pomognu Kijevu.

- Siguran sam da ćemo to učiniti, ali moramo brzo da završimo - rekao je Borrell, dodajući da žali što "unutrašnja politika" u SAD odgađa prijeko potreban paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 60,84 milijardi dolara.

- Ne možemo se osloniti samo na SAD. Moramo preuzeti (sopstvenu) odgovornost i prestati govoriti: “Oh, SAD će učiniti” - kazao je šef evropske diplomatije, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo