8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

18.04.2024 / 14:06 Regija - Ipsos Puls

Izbori u Hrvatskoj: Izlazna anketa ovaj put skoro u potpunosti pogodila rezultate

Izbori u Hrvatskoj: Izlazna anketa ovaj put skoro u potpunosti pogodila rezultate
Foto: Fah
Izlazna anketa agencije Ipsos Puls "pogriješila" je u samo dva od 140 mandata koliko ih se u Hrvatski sabor bira u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, što je iznimno dobar rezultat, kojim je zadovoljan regionalni direktor medijskih istraživanja agencije Ante Šalinović.

Prema raspodjeli mandata na temelju rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP), HDZ je relativni pobjednik jučer održanih parlamentarnih izbora i osvaja 61 mandat, pri čemu 58 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj te tri mandata u dijaspori, prenosi HINA.

Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata, Domovinski pokret je treći s 14 mandata, Most ima 11, a Možemo 10 mandata, dok po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

Prema izlaznoj anketi Ipsosa, objavljenoj sinoć u 19:30, HDZ je u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj dobivao 59 mandata, odnosno jedan mandat više od rezultata koje pokazuje raspodjela na temelju DIP-ovih rezultata. Pritom treba istaći da je Ipsos u prvim rezultatima izlaznih anketa, objavljenima u 19 sati, HDZ-u dao upravo 58 mandata, koji zajedno s tri mandata "iz dijaspore" čine ukupnu brojku od 61 mandata HDZ-a.

Rijeke pravde osvojile su 42 mandata u saboru, a Ipsosove ankete dale su joj 43, odnosno Ipsos je "pogriješio" samo za jedan mandat koji je više dao toj koaliciji.

Po mandat manje stoga su u predikciji Ipsosa imali Domovinski pokret, jer su njihove ankete toj stranci i partnerima predvidjele 13 mandata, a prema rezultatima DIP-a osvaja ih 14 te Nezavisne platforme sjever kojoj su izlazne ankete davale jedan mandat, a osvojio je dva.

Regionalni direktor medijskih istraživanja agencije Ipsos Puls Ante Šalinović u izjavi HINI u četvrtak naglašava da samo izlazna anketa služi za predikciju rezultata izbora, dok sva druga istraživanja to nisu, već mjere raspoloženje javnog mnijenja u trenutku provođenja istraživanja.

"Struka smatra da su izlazne ankete dobre, ako je prosječno odstupanje rezultata do dva posto, ali u praksi mi već dugi niz godina imamo puno uspješniji rezultat od toga, pa prosječna pogreška odstupa do jedan posto. A na ovim parlamentarnim izborima imali smo još i veću preciznost tako da nam je, gledajući postotno, prosječno odstupanje ovih pet većih lista - pri čemu se sve drugo grupiralo u 'ostalo' - bilo 0,2 posto, što je iznimno, iznimno uspješno", rekao je Šalinović.

Kad se to prebacivalo preko D'Hondtove metode u mandate, objašnjava Šalinović, dobijeni su rezultati koji su bili zaista vrlo precizni iz perspektive predikcije same raspodjele mandata.

U D'Hondtovoj metodi, objašnjava, zadnji mandat u svakoj izbornoj jedinici zavisi od pomaka ispod jedan posto, zbog čega je jako teško imati preciznost na ovoj razini koju smo ovaj put ostvarili, a mi smo ovaj put od 140 mandata u 10 izbornih jedinica imalo samo dva odstupanja.

Sam teren, dodaje Šalinović, logistički je bio vrlo zahtjevan jer su na 400 biračkih mjesta u jednom danu morali imati angažovano oko 1000 saradnika, a to je, rekao je, s istraživačke perspektive izuzetno velik logistički izazov.

Uz zahvalu njima na dobro obavljenom poslu, kao i centralnom timu i koordinaciji, Šalinović je zahvalio i svim ispitanicima koji su učestvovali u anketi i na taj način Ipsosu omogućili da uspješno odradi posao.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo