9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

18.04.2024 / 14:07 Politika - PSBiH

Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma

Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma
Foto: FENA

Zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Milan Dunović kazao je da je današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma PS BiH "sazvana sa jednom tačkom dnevnog reda i bez ikakavog materijala".

Ističe da su zastupnici dobili isti material kao i novinari nakon što je sjednica počela, zbog čega je on tražio pauzu od 30 minuta kako bi se zastupnici upoznali sa zaključcima koje SNSD predlaže.

- Veliki broj tih zaključaka je protuustavan. Čak se visoki predstavnik ne naziva funkcijom već imenom i prezimenom. Traži se od Predstavničkog doma da usvoji da su odluke visokog predstavnika ništavne, što bi značilo poništavanje Dejtonskog sporazuma – istaknuo je Dunović.

Dodao je da bi predstavnici SNSD-a, kada već pričaju o "izvornom Dejtonu", prvo trebalo da pročitaju da je visoki predstavnik "dejtonska kategorija".

- Tako da su zaključci napisani u nekoj brzini i vjerovatno je to razlog zbog čega su podijeljeni zastupnicima nakon što je sjednica počela – zaključio je.

Zastupnik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Imamović kazao je da njegova stranka neće pristati da mijenja rješenje i odbit će zaključke sa današnje hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Imamović vjeruje da na taj način štiti Dejtonski mirovni ugovor, Ustav BiH, sustavnost i zakonitost.

- Visoki predstavnik ima legalan mandat i na vrijeme je najavio da, ukoliko do Nove godine ne bude donesen izborni zakon, on će nametnuti izmjene i to je po svojoj dužnosti i pravu i učinio. Na nama je da to poštujemo i prihvatimo taj zakon, a onda možemo amandmanima da donosimo izmjene – izjavio je Imamović.

Dodao je da postoji mogućnost da su neki zaključci izmijenjeni, ali oni koji su dati zastupnicima pred početak sjednice za njega su potpuno neprihvatljivi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo