10°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.04.2024 / 14:43 Politika - EEAS

EU poručila RS-u: Obustavite zakone, imaćete posljedice

EU poručila RS-u: Obustavite zakone, imaćete posljedice
Foto: NSRS / Arhiva
Evropska služba za vanjske poslove reagovala je danas na rasprave o usvajanju zakonodavnih inicijativa od strane Narodne skupštine RS-a. One bi, navodi se u komentaru, narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i osnovnih sloboda i bile protivno obavezama Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

"Očekujemo da entitetsko rukovodstvo obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona RS o izborima, referendumima, imunitetu i 'stranim agentima."

EU naglašava da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda, i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine. Svaka akcija protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već jasno rekla.
 
"Nakon prošlomjesečne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju EU, EU očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet RS, da napravi korake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem.

Odluka Evropskog vijeća je dokazala da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u EU", zaključuje se u reakciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo