7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

18.04.2024 / 16:56 BiH - Banja Luka

NSRS usvojila plaćenički izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici

NSRS usvojila plaćenički izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Skupština je usvojila i zaključke u vezi izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Za izvještaj i zakučke su glasala 73 poslanika, nije bilo uzdržanih ni glasova protiv.

NSRS podržava stavove iznesene u zaključcima izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, te navode da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti, piše u prijedlogu zaključaka.

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u periodu od 13. do 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu su Vojska RS i posebna srbijanska vojna postrojba Škorpioni ubila najmanje 8372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja enklave Srebrenica.

Ovaj 'nezavisni međunarodni izvještaj' nijedna ozbiljna država ne priznaje i ovo je samo pokušaj političkih predstavnika u RS-u da pokušaju istinu zaobići.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo