9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

18.04.2024 / 19:58 Svijet - Informacije o aerodromu

Uhapšen Poljak koji je s Rusima planirao atentat na Zelenskog

Uhapšen Poljak koji je s Rusima planirao atentat na Zelenskog
Foto: X

Muškarac iz Poljske uhapšen je pod optužbom da je bio spreman špijunirati za rusku vojnu obavještajnu službu i pomoći u planiraju atentata na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekli su poljski tužioci, a prenosi Associated Press.

Ured poljskog nacionalnog tužioca rekao je u saopćenju da je muškarac, identificiran samo kao Pawel K., optužen da je bio spreman prenijeti informacije o sigurnosti aeorodorma ruskim agentima te da je uhapšen jučer u Poljskoj.

Čovjek je tražio kontakt s Rusima koji su izravno uključeni u rat u Ukrajini i očekivalo se da će prenijeti detaljne informacije o aerodromu Rzeszow-Jasionka u jugoistočnoj Poljskoj, u blizini granice s Ukrajinom, koja je ulaz za međunarodne vojne i humanitarne opskrbe za Ukrajinu. Aerodrom je pod kontrolom američkih trupa.

Bude li proglašen krivim, mogao b dobiti do osam godina zatvora, navodi se u saopćenju.

Tužioci su rekli da je hapšenje rezultat bliske suradnje s tužiocima i sigurnosnim službama Ukrajine, koji su pružili ključne dokaze. Članica Evropske unije Poljska bila je čvrsta podrška Ukrajini i Zelenskom u odbrani od ruske agresije više od dvije godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo