11°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

18.04.2024 / 22:37 Svijet - Poginulo devet oficira

Komandant kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera

Komandant kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Foto: Profimedia

Komandant kenijske vojske, general Francis Omondi Ogolla, preminuo je nakon što se vojni helikopter srušio na zapadu zemlje, objavio je predsjednik Kenije.

Gen Ogolla bio je u helikopteru zajedno s još 11 pripadnika vojnog osoblja. Preživjelo je samo dvoje ljudi. Na konferenciji za novinare predsjednik William Ruto rekao je da je to "tragičan trenutak". Ranije je sazvao hitan sastanak Vijeća sigurnosti zemlje, javlja BBC.


Ruto je rekao da se nesreća dogodila u 14:20 po lokalnom vremenu. Kenijske zračne snage poslale su tim za zračnu istragu kako bi utvrdili uzrok nesreće, rekao je predsjednik. Helikopter je pao u okrugu Elgeyo Marakwet, otprilike 400 km sjeverozapadno od glavnog grada Nairobija. Na mjesto nesreće upućeni su spasilački timovi, prenosi Index.

Ruto je u aprilu prošle godine imenovao Ogollua kao glavnog komandanta vojske, nakon što je bio komandant zračnih snaga te zamjenik načelnika odbrambenih snaga.

"Gen Ogollu je bio hrabar oficir koji je umro na dužnosti", rekao je kenijski predsjednik. Nacija će obilježiti trodnevno razdoblje žalosti, počevši od sutra 19. aprila.

"Zastave u Republici Keniji i u kenijskim misijama u inozemstvu vijorit će se na pola koplja", rekao Ruto.

Još devet poginulih u nesreći bili su visoki vojni oficiri. Dvoje preživjelih je u kritičnom stanju i na liječenju. Policajci su otputovali u kenijsku regiju North Rift, koja je zahvaćena valom razbojništva.

Bili su u misiji ponovnog otvaranja nekih škola koje su bile zatvorene nakon razbojničkih napada. Također su posjetili vojne oficire raspoređene da stabiliziraju regiju, javlja BBC.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo