20°C
Mostar 22°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

19.04.2024 / 09:01 Svijet - Univerzitet Columbia

Studenti u New Yorku protestvovali za Palestinu, više od 100 uhapšenih

Studenti u New Yorku protestvovali za Palestinu, više od 100 uhapšenih
Foto: X
Više od 100 propalestinskih demonstranata je jučer uhapšeno na kampusu univerziteta Columbia nakon što je njegova šefica dozvolila njujorškoj policiji da ukloni šatore koje su podigli studenti koji protestuju protiv postupaka Izraela u Pojasu Gaze.

Predsjednica univerziteta Nemat Minouche Shafik, koju su dan ranije kritikovali republikanci na saslušanju odbora Zastupničkog doma o antisemitizmu na kampusu, rekla je da je dozvolila policiji da ukloni desetine šatora koje su demonstranti podigli u srijedu ujutro, prenosi HINA.

"Zbog zabrinutosti za sigurnost kampusa (univerziteta) Columbia, dozvolila sam policijskoj upravi New Yorka da počne uklanjati logor", rekla je u saopćenju Shafik.
 
Predsjednica je dodala da su demonstranti prekršili pravila škole o održavanju nedozvoljenih demonstracija te da nisi htjeli razgovarati s upravom.

Njujorški gradonačelnik Eric Adams je kazao je policija uhapsila preko 108 osoba, a da pritom nije došlo do nasilja ili povreda. Policija je rekla da su hapšenja povezana s neovlaštenim ulaskom na posjed.

Columbia je objavila da je počela suspendovati studente koji su učestvovali u podizanju šatora, što se smatra nedozvoljenim protestom.

Protest, koji podsjeća na demonstracije protiv Vijetnamskog rata na Columbiji prije više od 50 godina, najnoviji je u nizu manifestacija na univerzitetskim kampusima, mostovima i aerodromima koje izbijaju otkako je 7. oktobra započela eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba.

Osim širenja protesta, grupe za ljudska prava su također ukazale na porast predrasuda i mržnje prema židovima, Arapima i muslimanima u proteklih nekoliko mjeseci.

Kongresni odbor je u srijedu optužio Shafik da ne uspijeva zaštititi židovske studente na kampusu, a na prošlogodišnjem saslušanju su na sličan način optuženi troje drugih čelnika elitnih univerziteta, što je uzburkalo sistem visokog obrazovanja.

Shafik je odgovorila da se univerzitet suočava s "moralnom krizom" zbog antisemitizma na kampusu te da je Columbia poduzela čvrste mjere protiv osumnjičenih počinitelja.

Demonstranti su na Columbiji tražili trajno primirje u Gazi, kraj američke vojne pomoći za Izrael te da univerzitet prestane prihvaćati novac od kompanija koje profitiraju od izraelskog napada.

Podizanje šatora je organizovala koalicija grupa predvođenih studentima.

Oko 500 demonstranata je u četvrtak, nezavisno od njujorške demonstracije, marširalo kroz univerzitet u Južnoj Karolini kako bi podržali Asnu Tabassum, muslimanku i studenticu generacije, kojoj je univerzitet otkazao govor zbog zabrinutosti za sigurnost.

Tabassum i njeni pobornici tvrde da ju je univerzitet htio ušutkati zbog njenog protivljenja izraelskom napadu na Gazu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo