17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

19.04.2024 / 11:06 Svijet - Obavještajni izvor

CNN: Gotovo je s direktnim napadima između Izraela i Irana

CNN: Gotovo je s direktnim napadima između Izraela i Irana
Foto: X

Regionalni obavještajni izvor sa saznanjima o potencijalnoj reakciji Irana na napad, rekao je da je gotovo s izravnim napadima između Izraela i Irana.

Izvor je razgovarao sa CNN-om pod uvjetom anonimnosti oko dva i pol sata nakon izvješća o napadima. Izvor navodi kako se, prema njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na napad, ali nije naveo razlog.

Podsjetimo, Izrael je rano jutros izveo napad unutar Irana.

Izraelski zvaničnik je rekao za Washington Post da je napad dronova na iransku vojnu lokaciju rano jutros trebalo da pošalje poruku Teheranu da Tel Aviv ima mogućnost da izvrši udar unutar Irana.

Na meti izraelskih bespilotnih letjelica navodno je bila vojna baza u Isfahanu u centralnom dijelu Irana iz koje je pokrenut masovni napad na Izrael prije nekoliko dana.

A dok su iranski državni mediji objavili u petak ujutro, nakon što su izvori rekli da je Izrael napao iranski teritorij, da je nekoliko manjih letećih objekata oboreno nad centralnom pokrajinom Isfahan, no da nema dokaza o raketnom napadu na zemlju, javljaju novinske agencije.

Iranska državna novinska agencija IRNA je ranije u petak izvijestila o eksploziji u pokrajini, koju je navodno prouzročila protuzračna odbrana.

Izrael je ranije saopćio SAD-u da će njegov odgovor biti ograničenog obima. Američke obavještajne službe sugerirale su da Izrael razmatra uski i ograničeni udar unutar Irana jer osjećaju da moraju odgovoriti nekom vrstom kinetičke akcije s obzirom na neviđene razmjere iranskog napada

Opseg ciljeva "nikada nije precizno preciziran, ali nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji", dodao je drugi zvaničnik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo