19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

19.04.2024 / 14:08 Regija - Hrvatska

Ustavni sud: I ako da ostavku, Milanović ne može biti mandatar

Ustavni sud: I ako da ostavku, Milanović ne može biti mandatar
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Ustavni sud Hrvatske održava vanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji, javlja Index.

"Ustavni sud upozorio je 18.3. Milanovića da njegovo kandidovanje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidovati.

Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu", rekao je Šeparović na početku.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda, rekao je Šeparović.

"Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju učesnika na izborima", dodaje.

"Tokom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu", kažu.

"Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik vlade", rekao je Šeparović.

Krenula su pitanja. Šeparović je upitan što ako Milanović da ostavku.

"Svako je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravovremeno upozoren da može učestvovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar", rekao je Šeparović.

"Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku", rekao je Šeparović.

"On je sada i predsjednik, ali i da je, kako je sam naveo, mandatar. Prema ustavu, predsjednik povjerava mandat onome ko na temelju obavljenih konsultacija, to je bitno, donese potpise. On ne može istovremeno učestvovati u konsultacijama u kojima bi bio i predsjednik i budući mandatar", rekao je Šeparović.

Šeparović je rekao da bi, u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa s željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud takvu odluku mogao ponišiti.

Dakle, kako je Šeparović rekao, i u slučaju da da ostavku, Milanović ne može biti mandatar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo