8°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

19.04.2024 / 14:45 Svijet - Sergej Šojgu

Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Rusija pojačava proizvodnju tenkova
Foto: Profimedia

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je u petak da njegova zemlja intezivira proizvodnju tenkova i teških vatrenih sistema, ali je potrebno više rada na povećanju proizvodnje opreme za zaštitu tenkova.

Ministarstvo je objavilo video na kome se vidi kako Šojgu obilazi tvornicu tenkova u sibirskom gradu Omsku i susreće se s radnicima, koje je pohvalio da su premašili proizvodne ciljeve.

- Fabrika u Omsku ispunjava program – mogu reći da čak i previše ispunjava program. Pitanja i zadaci za koje smo se odlučili tokom naše posljednje posjete skoro su svi riješeni - naveo je Šojgu u govoru zvaničnicima.

Izgradnja novih tenkova neophodna je za Rusiju zbog gubitaka teške opreme u prve dvije godine rata u Ukrajini. Međunarodni institut za strateške studije saopćio je u februaru da je Rusija tu izgubila više od 3.000 tenkova, što je ekvivalent njenog cjelokupnog aktivnog inventara prije rata, te da mora izvlačiti stare iz skladišta kako bi ih zamijenila.

Šojgu je naredio čelnicima tvornica da povećaju proizvodnju opreme za zaštitu tenkova i kazao je da je povećanje zaliha brigada za popravku tenkova ključna oblast.

- Sada moramo značajno povećati dodatne komplete koje trebamo staviti na vozila koja su u borbi - kazao je on, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo