19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

19.04.2024 / 18:03 Politika - Zaključci Predsjedništva

SDA: Politika Milorada Dodika je prijetnja miru

SDA: Politika Milorada Dodika je prijetnja miru
Foto: SDA
U centrali Stranke demokratske akcije u Sarajevu danas je održana sjednica Predsjedništva.

Ovo su Zaključci sa sjednice:

1. Predsjedništvo SDA upozorava da secesionistička politika koju provodi Milorad Dodik predstavlja prijetnu miru, najveću od 90-ih godina prošlog stoljeća.

Kontinuiranim nasrtajima na ustavno-pravni poredak, udarima na Dejtonski sporazum i poziciju OHR-a, konstantnim izazivanjem kriza, gomilom svakodnevnih uvreda i prijetnji Bošnjacima, negiranjem genocida i islamofobijom, Dodik namjerno stvara atmosferu koja bi mogla eskalirati i izazvati ozbiljne posljedice po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Toga moraju biti svjesni svi domaći i međunarodni akteri, te poduzimati mjere da se takvoj politici stane u kraj.

Upozoravamo PIC da udarom na dostignuti nivo reformi, udarom na Ustavni sud BiH odbijanjem izbora sudija iz entiteta RS, donošenjem Izbornog zakona RS-a suprotno Aneksu III Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnjom da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno, što je flagrantan udar i na Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, Milorad Dodik udara na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma sa nesagledivim posljedicama.

Posebno je opasna prijetnja da „muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije“ - što se može shvatiti kao namjera da se nastavi sa genocidnim projektom i etničkim čišćenjem, te fašistička teza da „Srbi ne mogu da žive s Bošnjacima“ - koja podsjeća na ratna vremena i ratne zločince Karadžića i Krajišnika.

Usvajanje lažnog izvještaja o Srebrenici u NSRS, izglasavanje entitetskog izbornog zakona, zakona o referendumu i niz drugih antidejtonskih poteza, intenziviranje je secesionističke politike definirane memorandumima SANU-u i Deklaracijom SNSD-a iz 2015. godine.

2. Predsjedništvo SDA smatra da politika Republike Srbije, koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, sve otvorenijom podrškom i ohrabrivanjem Dodika dramatično usložnjava situaciju.

Historijski revizionizam, iskrivljeno tumačenje sudskih presuda, ali i stvarnosti općenito, te svakodnevno plasiranje neistina o „ugroženosti srpstva“, sve više podsjećaju na politiku iz vremena režima Slobodana Miloševića. Historija nas je naučila da kad god srpski lideri pričaju o ugroženosti Srba, oni planiraju ugroziti druge.

Od Vijeća za implementaciju mira i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražimo da upozore Srbiju da podrška secesionističkoj politici može dovesti do destabilizacije regije. Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma i dužna je da ga striktno poštuje. Svaki pokušaj urušavanja Mirovnog sporazuma prije svega bi značio urušavanje mira, stabilnosti, ali i entitetske strukture Bosne i Hercegovine uspostavljene u Dejtonu.

Od institucija Bosne i Hercegovine i EUFOR-a tražimo da spriječi provokativna masovna okupljanja u Srebrenici, koja najavljuje režim Milorada Dodika na dan usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

3. Predsjedništvo SDA poziva članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Takva rezolucija dug je prema žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Njeno usvajanje je neophodno i zbog toga što rukovodstva Srbije i entiteta RS, kao sljedbenici velikosrpske politike koja je odgovorna za genocid, otvoreno i sistematski negiraju ovaj zločin, glorifikuju ratne zločince i vrijeđaju žrtve.

Od Visokog predstavnika tražimo da stavi van snage odluku Skupštine Opštine Srebrenica o izmjeni naziva ulica u Srebrenici.

4. Predsjedništvo SDA traži od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da konačno počne postupati po članu 145. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca.

Eskalacija ove negativne prakse u entitetu RS direktna je posljedica neaktivnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosno nepodizanja optužnica i nekažnjavanja odgovornih za izvršenje ovog krivičnog djela. Ukoliko se takva praksa nastavi i do 11. jula 2024. godine, tražimo od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da smijeni aktuelnog glavnog državnog tužitelja Milanka Kajganića, koji nosi najveću odgovornost za nepostupanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine po navedenim odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

5. Predsjedništvo SDA poziva stranke Trojke da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda i drugih bh. patriota. Pristajanjem na diktat SNSD-a i HDZ-a, popuštanjem praćenim samoponiženjem, spremnošću da se zajednički sa SNSD-om i HDZ-om slabi OHR i razvlašćuje Centralna izborna komisija BiH, i istovremenim stvaranjem lažnog narativa o „relaksaciji odnosa“ i „kompromisima“, Trojka pravi opasnu štetu državi Bosni i Hercegovini.

Predsjednici stranaka Trojke moraju znati da nemaju pravo i da će biti spriječeni da zbog vlastitih fotelja izdaju interese države.

6. Predsjedništvo SDA smatra nedopustivim zaustavljanje NATO-puta Bosne i Hercegovine i od stranaka Trojke traži da sa koalicionim partnerima pod hitno osiguraju usvajanje i slanje Programa reformi (ANP) za 2023. godinu u sjedište NATO saveza, kao i pripremanje tog dokumenta za 2024. godinu. Podsjećamo da je prethodna vlast, u kojoj su sa SNSD-om i HDZ-om participirali SDA i DF, usvojila i u NATO uputila Programe za tri godine, čime je Bosna i Hercegovina uvedena u Akcioni plan za članstvo (MAP). Nakon formiranja nove vlasti, u sjedište NATO-a nije upućen nijedan Program reformi.

7. Predsjedništvo SDA pozdravlja jačanje EUFOR-a dolaskom Strateških rezervnih snaga iz Francuske, te očekuje da će njihova saradnja sa Oružanim snagama BiH i prisustvo širom Bosne i Hercegovine doprinijeti održavanju sigurnog okruženja za sve građane.

8. Predsjedništvo SDA traži od vladajuće koalicije da konačno pripremi i uputi u proceduru Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Činjenica da mimo svih zakonskih rokova budžet nije usvojen, još jednom potvrđuje da državna vlast funkcioniše samo kada je to u interesu SNSD-a i HDZ-a.

9. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da nametnuta Vlada Federacije BiH svojom nesposobnošću ubrzano urušava ekonomsku stabilnost Federacije uspostavljenu u mandatu prethodne Vlade. Nametnuta Vlada dužna je da javnosti podastre precizne informacije o razlozima enormnog, skoro svakodnevnog zaduživanja, koje bi samo u ovoj godini moglo dosegnuti milijardu maraka. Također su dužni da objasne na šta se troše sredstva od zaduživanja.

10. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da nametnuta Vlada Federacije BiH ne poduzima efikasne mjere da zaustavi rast cijena osnovnih životnih namirnica. Dosadašnje aktivnosti su bile usmjerene isključivo na medijsku promociju premijera i ministara, od čega građani nisu imali nikakvu korist. Posebno je zabrinjavajuće da rast plaća i penzija ni približno ne prati porast cijena.

Umjesto mjera koje će olakšati život građanima, federalna vlast najavljuje povećanje cijene električne energije i telekomunikacijskih usluga, što će biti novi udar na njihov standard. Nesposobnost nametnute vlasti dodatno potrcrtava činjenica da su u veoma kratkom roku u Eleketroprivredi BiH napravili dug od 140 miliona KM.

11. Predsjedništvo SDA poziva nametnutu vlast u Federaciji BiH da u Parlamentu FBiH konačno osigura usvajanje Zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji. Svi rokovi koje je najavio Nikšić, nakon što je iz procedure povukao ranije usvojeni zakon, već odavno su prošli. SDA je predložila Zakon i nema nijednog razloga da on ne bude usvojen.

Od međunarodnih zainteresiranih partnera očekujemo da Nikšića i Trojku upozore da ne bi smjeli izlaziti u susret zahtjevima HDZ-a, i omogućiti im kontrolu nad Južnom interkonekcijom.

12. Predsjedništvo SDA od OHR-a traži da za tri mjeseca produži rok u kojem bi na snagu trebalo da stupi amandman na Ustav FBiH koji se odnosi na proceduru izbora Vlade Federacije BiH. Nakon što vladajuća struktura nije poduzela ništa, SDA je predložila izmjenu ovog amandmana kojim bi se iz procedure isključio Dom naroda, kao što je to slučaj i na nivou države i u entitetu RS. S obzirom na kratak rok, do 1. maja, u kojem vladajuća koalicija nečinjenjem zaustavlja promjenu amandmana, neophodno bi bilo produžiti rok za njegovo usvajanje.

13. Predsjedništvo SDA čestita Arminu Hodžiću na izboru u Sabor Republike Hrvatske, iskazujući uvjerenje da će kao i do sada uspješno raditi na afirmaciji i zaštiti bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović zatražio je od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi provokativna masovna okupljanja u Srebrenici, koja najavljuje režim Milorada Dodika na očekivani dan usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Predsjedništvo SDA poziva članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koja je neophodna i "zbog toga što rukovodstva Srbije i RS-a otvoreno i sistematski negiraju ovaj zločin, glorifikuju ratne zločince i vrijeđaju žrtve".

Izjavio je da vlada teška situacija zbog secesionističke politike koju provodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. To, kako kaže, predstavlja direktnu prijetnju miru, najveću od 90-ih godina prošlog stoljeća.

- Predsjedništvo SDA upozorava PIC da udarom na dostignuti nivo reformi, na Ustavni sud BiH odbijanjem izbora sudija iz entiteta RS, donošenjem Izbornog zakona RS-a suprotno Aneksu III Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnjom da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno, što je flagrantan udar i na Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik udara na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma sa nesagledivim posljedicama – kazao je Izetbegović.

Posebno opasnom smatra prijetnju odnosno izjavu Dodika da "muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije", što se, ističe Izetbegović, može shvatiti kao namjera da se nastavi sa genocidnim projektom i etničkim čišćenjem.

Navodi da je usvajanje izvještaja o Srebrenici u Narodnoj skupštini RS, izglasavanje entitetskog izbornog zakona, zakona o referendumu i niz drugih antidejtonskih poteza, intenziviranje secesionističke politike.

Ono što dramatično usložnjava situaciju je, kaže Izetbegović, politika Srbije, koja daje sve otvoreniju podršku i ohrabrivanje Dodiku.

- Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma i dužna je da ga striktno poštuje. Svaki pokušaj urušavanja Mirovnog sporazuma prije svega bi značio urušavanje mira, stabilnosti, ali i entitetske strukture BiH uspostavljene u Dejtonu – rekao je Izetbegović.

Mišljenja je da Tužilaštvo BiH mora početi postupati po članu 145. Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca.

- Eskalacija ove negativne prakse u RS-u direktna je posljedica neaktivnosti Tužilaštva, odnosno nepodizanja optužnica i nekažnjavanja odgovornih za izvršenje ovog krivičnog djela. Ukoliko se takva praksa nastavi i do 11. jula tražimo od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da smijeni aktuelnog glavnog državnog tužitelja Milanka Kajganića, koji nosi najveću odgovornost za nepostupanje Tužilaštva po navedenim odredbama Krivičnog zakona – poručio je Izetbegović.

Govoreći o strankama na vlasti na državnom nivou istakao je da predsjednici stranaka Trojke moraju znati da nemaju pravo i da će biti spriječeni da zbog vlastitih fotelja izdaju interese države.

Naime, Predsjedništvo SDA smatra nedopustivim zaustavljanje NATO-puta BiH.

- Od stranaka Trojke tražimo da sa koalicionim partnerima pod hitno osiguraju usvajanje i slanje Programa reformi (ANP) za 2023. godinu u sjedište NATO saveza, kao i pripremanje tog dokumenta za 2024. godinu. Podsjećamo da je prethodna vlast, u kojoj su sa SNSD-om i HDZ-om participirali SDA i DF, usvojila i u NATO uputila Programe za tri godine, čime je Bosna i Hercegovina uvedena u Akcioni plan za članstvo (MAP). Nakon formiranja nove vlasti, u sjedište NATO-a nije upućen nijedan Program reformi – podvukao je Izetbegović.

Također, od vladajuće koalicije očekuje da konačno pripremi i uputi u proceduru budžet institucija BiH za ovu godinu.

U pogledu federalnog nivoa vlasti ocijenio je da Vlada Federacije BiH "ubrzano urušava ekonomsku stabilnost Federacije" i da je dužna da javnosti prezentira informacije o razlozima "enormnog, skoro svakodnevnog zaduživanja, koje bi samo u ovoj godini moglo dosegnuti milijardu maraka".

- Vlada Federacije BiH ne poduzima efikasne mjere da zaustavi rast cijena osnovnih životnih namirnica. Posebno je zabrinjavajuće da rast plaća i penzija ni približno ne prati porast cijena. Umjesto mjera koje će olakšati život građanima, federalna vlast najavljuje povećanje cijene električne energije i telekomunikacijskih usluga, što će biti novi udar na njihov standard – konstatovao je Izetbegović.

Poručuje da u Parlamentu FBiH Vlada treba osigurati usvajanje Zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji.

- Svi rokovi koje je najavio premijer FBiH Nermin Nikšić, nakon što je iz procedure povukao ranije usvojeni zakon, već odavno su prošli. SDA je predložila zakon i nema nijednog razloga da on ne bude usvojen – smatra Izetbegović.

Predsjedništvo SDA od OHR-a traži da za tri mjeseca produži rok u kojem bi na snagu trebalo da stupi amandman na Ustav FBiH koji se odnosi na proceduru izbora Vlade Federacije BiH.

- Nakon što vladajuća struktura nije poduzela ništa, SDA je predložila izmjenu ovog amandmana kojim bi se iz procedure isključio Dom naroda, kao što je to slučaj i na nivou države i u entitetu RS. S obzirom na kratak rok, do 1. maja, u kojem vladajuća koalicija nečinjenjem zaustavlja promjenu amandmana, neophodno bi bilo produžiti rok za njegovo usvajanje – zaključio je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo