8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

19.04.2024 / 19:12 BiH - New York

Lagumdžija: Brojevi 8372 označavaju najtamniji trenutak u modernoj historiji

Lagumdžija: Brojevi 8372 označavaju najtamniji trenutak u modernoj historiji
Foto: Vijesti.ba
U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku danas je održan brifing o nacrtu rezolucije o "Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine", kao i pripremama za obilježavanje 29. i 30. godišnjice genocida u Srebrenici.

Brifing je otvorio stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija podsjetio je da se ovaj strašni zločin - genocid, dogodio tokom perioda kada je Srebrenica bila proglašena zaštićenom zonom UN-a te da je vrijeme da UN preuzme odgovornost.

Lagumdžija je u uvodu istakao kako brojevi 8372… označavaju najtamniji trenutak u modernoj historiji jer je to brojka nezamislivog zločina počinjenog u zaštićenoj zoni – Srebrenici.

- Tih 8372 žena, muškarca i djece sistematski su pogubljeni u junu 1995. u i oko Srebrenice. To je bio najveći, najteži ratni zločin od Drugog svjetskog rata.

U toku su pripreme za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici i imat ćemo niz bitnih događaja ove i naredne godine. Imamo i obilježavanje Dana sjećanja na Runadu kada je 1994. godine izvršen genocid.

Imamo i rezoluciju koja treba da se osvrne na događaje i obilježavanje genocida u Srebrenici 1995. Veliki broj je razloga zašto ovaj dan treba biti međunarodni dan.

Prvo, to su pouke propusta UN-a da spriječi genocid u Srebrenici i da poduzme djelotvorne mjere da do toga ne dođe.

Majke Srebrenice sve ove godine uporno traže pravdu i konačno je vrijeme da UN preuzme odgovornost i da se osigura obilježavanje sjećanja na ove tamne dane historije, i radi sjećanja na historiju ali i kao upozorenje. Ne smijemo zaboraviti šta se desilo i moramo imati na umu buduće generacije - podvukao je u svom obraćanju u UN-u ambasador Lagumdžija.
 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo