17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

20.04.2024 / 06:01 Svijet - Sergej Lavrov

Rusija ne želi napasti NATO

Rusija ne želi napasti NATO
Sergej Lavrov / Arhiv
Nakon više od dvije godine intenzivnog ratovanja u Ukrajini, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer je ponovo potvrdio da Moskva polaže prava da vlada nad susjednom zemljom.

"U najboljem slučaju, budućnost zapadne Ukrajine je nepoznata", rekao je Lavrov u intervjuu u Moskvi za nekoliko ruskih televizija.

"Inače će postojati samo Ukrajina koja je istinski ruska, koja želi biti dio ruskog svijeta, koja želi govoriti ruski i školovati svoju djecu", rekao je.

Nema govora o bilo kakvoj alternativi, prema Lavrovu (74), koji je ministar vanjskih poslova od 2004. godine te je vjerna podrška i osoba od povjerenja predsjednika Vladimira Putina.

Rusija ne želi napasti NATO zemlje, kako se tvrdi na Zapadu da se uplaše glasači, rekao je Lavrov.

"No ako žele dovesti NATO na naše granice, onda ćemo to naravno znati spriječiti u Ukrajini", kazao je.

Poput drugih viših članova ruskog vodstva, Lavrov je rekao da je Rusija spremna na pregovore s Ukrajinom, no samo pod posebnim uslovima.

Neće biti prekida vatre tokom mogućih pregovora, razgovori s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim su besmisleni, a Kijev mora odustati od njegove mirovne formule, rekao je.

U jesen 2022. godine, Zelenski je iznio deset tačaka za mir među kojima se ističu povlačenje ruske vojske, obnova i odšteta i kazneni progon ratnih zločinaca.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo