7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

20.04.2024 / 17:02 Obrazovanje - Predsjedavajući Skupštine KS

Okerić: Ministrica Hota-Muminović konačno vraća obrazovni sistem gdje i pripada

Okerić: Ministrica Hota-Muminović konačno vraća obrazovni sistem gdje i pripada
Foto: Fena
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić podržao je ministricu za odgoj i obrazovanje Naidu Hotu-Muminović, tvrdeći da konačno vraća obrazovni sistem gdje i pripada.

Referirajući se na napade članova Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Sarajevo, Okerić je kazao da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje koje jedino koje ima ustavnu nadležnost i odgovornost za unaprjeđenje obrazovnog sistema, podizanje obrazovnih ustanova te poboljšanje uslova za rad prosvjetnih radnika.

- Sindikat koji se poistovjećuje sa likom i nedjelima čovjeka koji ucjenjuje, vrijeđa, prijeti i uznemirava državne službenike, za što ga je sud kaznio, pogrdnim nadimcima naziva svoje kolege, ministricu i premijera, nema budućnost i prosperitet niti može voditi sindikalni dijalog sa bilo kim – poručio je Okerić.

Smatra da je dugo godina uspostavljani ovisnički sistem podržavan svjesno i nesvjesno od politika i unutar obrazovanog sistema.

- Pojedini direktori i prosvjetni radnici obeshrabrivani su i demotivisani da se uopće moguće oduprijeti zloupotrebi i mašineriji ovisničkog sistema koji ima samo jedan cilj ostaviti sve kako jeste, ništa ne dirati, usmjeriti moć ka pojedincu, osmisliti i obezvrijediti kvalitetu život našoj djeci i njihovim roditeljima – kazao je Okerić.

Tvrdi da je potpuno opredijeljen za najbolje uslove prosvjetnih radnika te preuzimanje odgovornosti aktivnim učešćem u misiji odgoja i obrazovanja djece i omladine.

- Odlučno oslobađanje od prijetnji i torture ovisničkog sistema, loših kolektivnih ugovora koji daju moć jednom čovjeku nema alternativu – zaključio je Okerić.  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo