21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

20.04.2024 / 17:43 Svijet - Istanbul

Erdogan se sastao s vođom Hamasa, pozvao na jedinstvo protiv Izraela

Erdogan se sastao s vođom Hamasa, pozvao na jedinstvo protiv Izraela
Foto: Agencije
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je, na kraju sastanka s vođom Hamasa Ismailom Haniyehom u Istanbulu, pozvao Palestince "na jedinstvo" protiv Izraela.

"Ključno je da Palestinci u ovome procesu djeluju ujedinjeno. Najsnažniji odgovor Izraelu i put do pobjede vode kroz jedinstvo i integritet", rekao je Erdogan.

Nakon napetosti između dviju zemalja, Izraela i Irana, Erdogan je istakao da "ono što se nedavno dogodilo ne bi trebalo rezultirati jačanjem Izraela". Kazao je i kako je "važno djelovati tako da se fokus zadrži na Gazi", stoji u objavi turskog predsjedništva.

Na kraju je turski predsjednik rekao da će Turska "nastaviti s humanitarnom pomoći Palestini kako bi što više ublažila patnje" stanovništva Gaze, stoji u saopćenju, prenosi Hina.

Turska je jedna od zemalja koje od početka sukoba šalju pomoć stanovništvu palestinskog teritorija. Dosad je u regiju već poslala 45.000 tona hrane i lijekova.

Erdogan je podsjetio i da je njegova zemlja uvela "niz sankcija protiv Izraela, među kojima su i trgovinska ograničenja". Trgovinska ograničenja na snazi su od 9. aprila.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo