20°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

21.04.2024 / 07:27 Svijet - "Zaustavimo genocid u Palestini"

Protesti u Španiji, traže uvođenje sankcija Izraelu

Protesti u Španiji, traže uvođenje sankcija Izraelu
Foto: X
Hiljade protestanata izašle su jučer na ulice Španije, kao uvod u veliki nedjeljni protest protiv izraelskog genocida u Palestini, zatraživši od premijera Pedra Sancheza uvođenje sankcija Izraelu.

"Netanyahu ubico, Biden ubico!", vikali su stanovnici marširajući madridskom četvrti Vallecas i noseći zastave Palestine.

"Palestina će pobijediti", pisalo je na transparentu na čelu skupa.

Protestanti su ogorčeni podrškom koju EU i SAD pružaju Izraelu čija je vojska tokom šest mjeseci ubila 34.000 palestinskih civila u Pojasu Gaze te stotine na okupiranoj Zapadnoj obali. Izrael odbija mirovno rješenje koje uključuje nezavisnost Palestine, a SAD je u četvrtak blokirao u Ujedinjenim narodima prihvaćanje Palestine kao punopravne članice.

U Barceloni je više hiljada ljudi zatražilo od španskog premijera Pedra Sancheza da uvede sankcije Izraelu.

Izraelska vojska je ovaj mjesec napala humanitarni konvoj španske organizacije Svjetska centralna kuhinja ubivši šest njenih radnika dok su u Gazi dostavljali hranu izgladnjelom stanovništvu, prenosi Hina.


"Ne može se sarađivati s državama koje krše ljudska prava", rekla je Laia Estrada, kandidatkinja lijeve stranke CUP na izborima koji će se održati u Kataloniji idući mjesec.

"Izrael provodi okupaciju bez ikakve kazne jer u tome ima kriminalnu podršku SAD-a i EU-a", dodala je u obraćanju medijima.

Lijeva stranka Sumar, Sanchezov koalicijski partner u španskoj vladi, pozvala je premijera da "sasluša zahtjeve mobiliziranog civilnog društva".

U sjevernom gradu Logronu je Solidarna mreža protiv okupacije Palestine (RESCOP) zatražila od Sancheza da još jače insistira na trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Španija, Belgija, Irska, Slovenija i Malta javno su posljednjih sedmica izrazile želju za priznanjem Palestine u sklopu mirovnog rješenja s dvije priznate susjedne države, Izraelom i Palestinom, ali tome se protive zemlje poput Njemačke i Češke pa unutar EU-a nema jedinstvenog stava.


UN je još ranije predložio rješenje s dvije države u granicama iz 1967. čije provođenje onemogućuje sistemska gradnja nezakonitih izraelskih naselja po Zapadnoj obali, rekao je prošle sedmice šef diplomatije EU-a Josep Borrell u intervju za špansku javnu televiziju TVE.

"Dok gledamo šta se događa u Pojasu Gaze ne smijemo smetnuti s uma što se događa na Zapadnoj obali gdje svakodnevno izraelski doseljenici vrše nasilje nad Palestincima koji žive ondje. Uništavaju im kuće i izbacuju ih s njihove zemlje", izjavio je Borrell.

Protestanti u Španiji su nezadovoljni jer je EU prošle sedmice pooštrila sankcije Iranu zbog slanja dronova na Izrael, a nije uveo nikakve sankcije Izraelu "koji je prethodno prvi napao iranski konzulat u Siriji".

"Nećemo šutjeti, niti stati", rekao je Fares Khader, palestinski demonstrant u Logronu za novinsku agenciju EFE.

Za nedjelju su najavljeni protesti u 80 gradova širom Španije pod parolom "Zaustavimo genocid u Palestini".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo