11°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

21.04.2024 / 07:59 Svijet - Kritika Washingtonu

Netanyahu o mogućim sankcijama SAD-a: Vrhunac apsurda i moralno dno

Netanyahu o mogućim sankcijama SAD-a: Vrhunac apsurda i moralno dno
Foto: Agencije
Izraelska vlada ogorčeno je reagovala na izvještaje da SAD namjerava uvesti sankcije kontroverznoj jedinici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) zbog kršenja ljudskih prava na Zapadnoj obali.

"Sankcije se ne smiju uvoditi Izraelskim odbrambenim snagama", napisao je premijer Benjamin Netanyahu u objavi na društvenoj platformi X, dodajući da će se njegova vlada suprotstaviti takvim mjerama svim raspoloživim sredstvima.

Benny Gantz, član izraelskog ratnog kabineta, rekao je da bi nametanje sankcija jedinici stvorilo opasan presedan i poslalo krivu poruku "našim zajedničkim neprijateljima" u vrijeme rata.

Američki informativni portal Axios saopćio je, pozivajući se na tri osobe upoznate s tim pitanjem, da se očekuje da će američki državni sekretar Antony Blinken u narednim danima najaviti sankcije protiv jedinice  "Netzah Yehuda" zbog kršenja ljudskih prava na Zapadnoj obali.

Ovo bi bilo prvi put da SAD nameće sankcije protiv izraelske vojne jedinice.

Netanyahu je napisao na X-u da je posljednjih sedmica vodio kampanju protiv uvođenja sankcija izraelskim građanima, uključujući i razgovorima s visokim zvaničnicima američke vlade.

"U vrijeme kada se naši vojnici bore protiv čudovišta terora, namjera da se nametnu sankcije jedinici je vrhunac apsurda i moralno dno", napisao je, prenosi Hina.

Prema izraelskom mediju Times of Israel Gantz je rekao da će se poduzeti mjere da se spriječi da ova odluka prođe.

Pješačka jedinica je "sastavni dio IDF-a" i obvezana je vojnim i međunarodnim pravom. Izrael ima "jake i nezavisne" sudove koji se mogu baviti navodnim kršenjima, dodao je Gantz.

Sankcije bi zabranile pripadnicima jedinice primanje vojne podrške ili američke obuke, saopćio je Axios pozivajući se na svoje izvore.

Američki zvaničnik rekao je da se Blinkenova odluka u vezi s jedinicom temelji na slučajevima koji su se dogodili na Zapadnoj obali prije napada na Izrael 7. oktobra Hamasa.

Prema izraelskim medijima jedinica je povezana s desničarskim ekstremizmom i nasiljem nad Palestincima. Izrael je povukao jedinicu sa Zapadne obale u decembru 2022.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo