11°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

21.04.2024 / 10:35 Regija - Velika investicija

Jadrolinija dobila svoj najveći brod ikad, vrijedan je 18 miliona eura

Jadrolinija dobila svoj najveći brod ikad, vrijedan je 18 miliona eura
Foto: Jadrolinija

Hrvatska pomorska kompanija Jadrolinija pohvalila se posljednjom investicijom vrijednom 18 miliona eura.

Riječ je o brodu koji je od prije dva dana i službeno uplovio u vode ove susjedne zemlje u luku u Rijeci. Brod "Dalmacija" će ujedno biti i najveći brod u historiji flote Jadrolinije.

Ovaj brod je donedavno nosio ime "Oslofjord", a izgrađen je 1993. godine u norveškom brodogradilištu Fosen Mekaniske Verksteder AS, zatim 2014. godine rekonstruiran u STX-u u Finskoj prema projektu OSK designa koji radi za vodeće svjetske brodarske kompanije.

"Prosječna brzina mu je 17 čvorova, a kapacitet 1.800 osoba i 350 automobila. Ovaj brod namijenjen je održavanju međunarodne linije Dubrovnik - Bari, a svojim karakteristikama Jadroliniji omogućava promjenu koncepta linije u dnevnu liniju sa čak deset putovanja sedmično u visokoj sezoni. 'Dalmacija' putnicima kroz osam paluba punih sadržaja nudi dva restorana, tri bara, grill bar, igraonica za najmlađe, otvorene palube, zahvaljujući kojima će putovanje između dvaju obala Jadrana proteći ugodno i brzo", naveli su iz Jadrolinije.

Brod "Dalmacija" će nastaviti dugu tradiciju međunarodnih linija. Naime, "Dalmacija" je bio brod koji je izgrađen 1965. godine te je povezivao tadašnju Jugoslaviju s lukama s područja cijelog Mediterana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo