15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.04.2024 / 18:12 BiH - Prozvala intelektualce

Kandić: Vučić se blamira 'borbom' protiv rezolucije o Srebrenici

Kandić: Vučić se blamira 'borbom' protiv rezolucije o Srebrenici

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić prozvala je "intelektualne elite" u Srbiji zbog "uobraženosti i nezainteresovanosti za rezoluciju o genocidu u Srebrenici" u UN-u.

 

- Intelektualna elita u Srbiji je uobražena i nezainteresovana za budućnost Srbije. Da nije tako, zar ne bi pozvala predsjednika Srbije da se ne blamira "borbom" protiv Rezolucije UN o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, napisala je Kandić.

Ranije su organizacije za ljudska prava iz Srbije snažno podržale donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula „Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici“.

- Činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene su van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Prva presuda za genocid u Srebrenici izrečena je komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću u aprilu 2004. godine. Za genocid su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik RS Radovan Karadžić i ratni komandant bivše Vojske RS Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor, navode.

Pozvali su Vladu i predsjednika Republike Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova.

- Time bi Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu, navode.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo