11°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

21.04.2024 / 19:05 Regija - Nerealan zahtjev

Ambasador Srbije u Americi: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici

Ambasador Srbije u Americi: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici
Foto: Tanjug/AP

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je danas da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj prijedlog u cilju "pomirenja u regionu i kako ta osjetljiva tema ne bi bila politizovana".

On je napomenuo da je interes predlagača Rezolucije više "geopolitičke prirode".

Kaže da nije bilo nikakvih konsultacija o nacrtu rezolucije, a da je indikativno to što se rezolucija ne donosi na godišnjicu zločina već između 28. i 29. godišnjice.

"Kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Ruandi, o njoj se najprije razgovaralo u Afričkoj uniji, a konsultacije su vođene i kada je u Ujedinjenim nacijama usvojena opšta Rezolucija o genocidu, čiji kosponzor su bile i Srbija i Bosna i Hercegovina. Kada postoji dijalog, onda može da se postigne rješenje", istakao Đurić

On poručuje da je cilj ovakve rezolucije da se jednoj strani "udari strahovita politička etiketa".

Podsjetio je da je Srbija osudila zločin u Srebrenici, da su dva predsjednika Srbije odala poštu ubijenima u Srebrenici.

Đurić se nalazi u Njujorku gdje će sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestovati na redovnoj sjednici SB UN o Kosovu, a najavio je da će poslije uslijediti brojni sastanci na kojima će razgovarati i o rezoluciji o Srebrenici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo