7°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

21.04.2024 / 20:11 Svijet - Poruka Zapadu

Zelenski: 'Vi dajete novac, mi šaljemo svoju djecu u rat'

Zelenski: 'Vi dajete novac, mi šaljemo svoju djecu u rat'
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako smatra da Ukrajina i dalje ima šansi za pobjedu u ratu s Rusijom, posebno nakon što je njegovoj zemlji SAD odobrila veliki paket pomoći.

"Mislim da će ova podrška stvarno ojačati oružane snage Ukrajine. I imat ćemo priliku pobijediti ako Ukrajina doista dobije oružje koje nam je toliko potrebno. Neki stvarno ključni ssistemi oružja koje je teško nabaviti. Stvarno to cijenim", kaže Zelenski.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a odobrio je u subotu paket pomoći Ukrajini u iznosu od gotovo 61 milijarde dolara. Prijedlog za Ukrajinu i druge države u njezinoj blizini uključuje 23 milijarde dolara za popunu američkog oružja, zaliha i opreme. Dodjeljuje više od 11 milijardi za finansiranje specifičnih američkih vojnih operacija u regiji i gotovo 14 milijardi za pomoć Ukrajini u nabavi modernih sustava naoružanja i druge vojne opreme.

Prijedlog su poslali Senatu, gdje je odobrenje gotovo izvjesno idućih dana. Predsjednik Joe Biden obećao je da će ga odmah potpisati.

"To je naravno pordška američkog naroda. Političke odluke ovise o javnom mnijenju. Ova će pomoć ojačati ukrajinsku vojsku i poslati jasan signal Kremlju", rekao je Zelenski.

Priznao je da se ukrajinski branitelji posljednjih sedmica i mjeseci suočavaju s problemima zbog nedostatka streljiva i vojnika.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj je današnjoj analizi naveo da bi Rusija mogla iskoristiti nadolazeće sedmice, prije dolaska američke pomoći vrijedne desetke milijardi dolara, i pokušati napredovati do operativno važnih ciljeva u Ukrajini, kao što je grad Chasiv Yar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo