17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

21.04.2024 / 20:20 Regija - Priština

Zatvorena birališta na Kosovu: Rekordno mala izlaznost

Zatvorena birališta na Kosovu: Rekordno mala izlaznost

Glasačka mjesta na današnjem referendumu na kojem se odlučivalo o smjeni albanskih gradonačelnika u sve četiri opštine na sjeveru Kosova zatvorena su tačno u 19 sati, a na glasanju je zabilježena izuzetno niska izlaznost.

Svih 23 biračkih mjesta na referendumu za smjenu gradonačelnika u opštimama Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan zatvorena su na vrijeme, javlja izvještač Tanjuga.

Ono što je obilježilo današnji referendum je izuzetno niska izlaznost, prisustvo velikog broja pripadnika kosovske policije i instaliranje kamera koje su pratile čitav proces glasanja, kao i bojkot Srba koji su poslušali apele političkih predstavnika sa Kosova da ne učestvuju u današnjem glasanju.

Priština je danas u četiri opštine na sjeveru zemlje organizovala referendum o smjeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na Kosovu pozvale su na bojkot.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je do 15 sati na referendumu o smjeni gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova glasalo ukupno 203 građana od 46.566 koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasala su 64 birača, u Zubinom Potoku 17, u Leposaviću 122, dok u Zvečanu niko nije glasao.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo