20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

22.04.2024 / 11:17 Ostali sportovi - Agencija za antidoping kontrolu

Prve doping kontrole u elektronskom sportu u Bosni i Hercegovini

Prve doping kontrole u elektronskom sportu u Bosni i Hercegovini
Foto: Ilustracija
Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine izvršila je prve tri doping kontrole u elektronskom sportu - esportu u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Međunarodna esport federacija uz saradnju sa WADA Svjetskom antidoping agencijom donijela prošle godine Antidoping pravila i prihvatila WADA Svjetski antidoping kodeks, stvorili su se preduslovi za provođenje doping kontrola, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Elektronski sport ili esport ukratko se odnosi na takmičenja u videoigrama - platformama na profesionalnom nivou, gdje se igrači takmiče u različitim žanrovima sportskih simulacija kao što su fudbal, košarka i drugi. U novom digitalnom dobu esport je postao jedna od najbrže rastućih industrija, a vrijednost gejming industrije u svijetu prema nekim procjenama iznosi više od 185 milijardi američkih dolara.

Prema nekim istraživanjima iz oblasti antidopinga konstatovana je zloupotreba, posebno kod ADHD, odnosno poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, te lijekova iz grupe stimulanasa sa ciljem da lakše nadvladaju stres, kontrolišu reflekse, ali i brzo reaguju na promjene na ekranu. Smatra se da ostale supstance zloupotrebe kao što su kokain i amfetamin, ali i marihuana nisu rijetki u gejmingu. Koncentracija, brze reakcije kao i smanjeni umor neke su od glavnih stvari zbog kojih će se esport igrači okrenuti dopingu.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine zahvaljuje Esport savezu Bosne i Hercegovine i generalnom sekretaru Goranu Kuzmiću na inicijativi i saradnji u realizaciji doping kontrola u esportu sa ciljem očuvanja integriteta, fair-playa i čistog sporta. Esport savez Bosne i Hercegovine je demonstrirao ozbiljan pristup takmičenju, organizovanost te veliku zajednicu igrača, navijača i pratitelja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo