20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

22.04.2024 / 14:53 Politika - Opasna retorika

Dodik: Vrijeme je da svako krene svojim putem

Dodik: Vrijeme je da svako krene svojim putem
Foto: predsjednikrs.rs

Lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik oglasio se na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

On je napisao kako je pozitivan napredak koji je ostvarila BiH, srušen rezolucijom o Srebrenici.

- Bećirović, Komšić i Konaković, kao i ostali bosanski muslimani, upregli su sve resurse i snage da pokažu zašto Srbi sa Bošnjacima ne mogu da žive i da je jedina opcija miran razlaz. BiH koju oni predstavljaju je plod njihove mašte, ona ne postoji, prema tome i sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za Republiku Srpsku ni za BiH ako je ustavna i dejtonska. Oni predstavljaju svoje politike, što opet nije od nekog značaja, jer njihov kapacitet za donošenje bilo kakvih odluka u BiH, pa i u Federaciji, je ravan nuli, poručio je Dodik.

On je dodao da je BiH država, to što oni rade bilo bi već kažnjeno.

- Međutim, BiH je silom sklepani projekat međunarodne zajednice. Prema tome, ništa što oni rade nema značaja ako ne postoji saglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su izašli iz okvira Dejtona i iz BiH svojim jednostranim akcijama. Mi smo shvatili poruke i uradili sve da omogućimo funkcionisanje Republike Srpske u takvim uslovima. Pokretanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a pokazuje da Bošnjaci ne žele biti u dejtonskoj BiH, što je dovoljno jasan znak da se naši putevi razilaze po svim osnovama, rekao je on.

- Za građenje unitarističkog pokreta dobili su podršku nekoliko velikih i moćnih zemalja, koje sponzorišu rezoluciju o Srebrenici kako bi bosanskim muslimanima isporučili njihovu državicu u kojoj neće biti Srba i Hrvata. Donošenje rezolucije o Srebrenici nespojivo je s nastavkom postojanja BiH, to treba da znaju svi koji podržavaju tako nešto. Glupa tvrdnja kako to, navodno, vodi pomirenju govori o podmuklim namjerama. Jedan dio zemalja manipuliše pričom o Srebrenici, poručio je Dodik i dadao:

"Republika Srpska ne pristaje da ostane u zajednici u kojoj bosanski muslimani žive za to da Republici Srpskoj bude loše i čine sve da nam otežaju život. Republika Srpska opredijeljena je za mir, stabilnost, razvoj i dobar život svih njenih građana. Mi ne želimo ništa tuđe i ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svako krene svojim putem. Bosanski muslimani su već krenuli."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo