21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

22.04.2024 / 15:22 Politika - Predsjedništvo DF-a

DF: HDZ-u isporučuju sudiju Ustavnog suda Vukoju

DF: HDZ-u isporučuju sudiju Ustavnog suda Vukoju
Foto: Facebook

Na redovnoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte, održane danas u Sarajevu, razmatrana je aktuelna politička situacija te je donesen niz zaključaka.

- Predsjedništvo DF-a poziva i ohrabruje sve članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. To je dug UN-a prema svim nevinim žrtvama presuđenog zločina genocida u Srebrenici. S tim u vezi pozdravljamo trud i napor cijelog tima Predsjedništva BiH i ambasade Bosne i Hercegovine u UN-u da ovo pitanje stavi u fokus rada Generalne skupštine UN-a - navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo DF-a pozvalo je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da bez odlaganja poništi sramnu odluku o izmjeni naziva ulica u Srebrenici među kojima su i četničke starješine, što predstavlja jasnu poruku mržnje prema preživjelima srebreničkog genocida i povratnicima u Srebrenicu i Republiku Srpsku.

U zaključcima DF-a se navodi da "Trojka" danas nastavlja sa aktivnostima kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda BiH Marina Vukoju.

- Smijenili su člana Komisije za izbor i imenovanje iz DF-a, te su sada vrlo svjesno i namjerno stvorili sve pretpostavke da ova komisija Predstavničkom domu PFBiH dostavi samo ime Marina Vukoje. DF je kategorički i konzistentno protiv ovog prijedloga - ističe se.

Predsjedniptvo DF-a je zaključilo da je "Trojka" zaustavila NATO put Bosne i Hercegovine u ovom mandatu.

- Nisu usvojili niti poslali u sjedište NATO-a Program reformi (ANP) za 2023., niti su pripremili isti za 2024. godinu. Podsjetimo da je prethodna vlast, u mandatu 2018-2022. usvojila i u NATO uputila ANP za tri godine. U istom razdoblju Bosna i Hercegovina je i uvedena u Akcioni plan za članstvo (MAP), a što je predzadnja stepenica ka punopravnom članstvu - podsjećaju u ovoj stranci.

Pozvali su državnu vlast da konačno preko Vijeća ministara BiH uputi u proceduru Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

- S obzirom da Budžet još uvijek nije u proceduri, prekršen je Zakon o finansiranju institucija BiH u dijelu da su prekršeni svi rokovi za usvajanje državnog budžeta za 2024. godinu - navodi se.

Predsjedništvo DF-a navodi da je "Trojkina" politika tzv. kompromisa dovela do politike razvaljivanja države od strane njihovih partnera u vlasti, te da je politika popuštanja svih strateških pozicija iz oblasti finansija i sigurnosti i prepuštanje četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u, dovela do toga da SNSD i dalje poduzima sve radnje koje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, da to sada radi uspostavljanjem paralelnih struktura kao što je izborni proces koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost.

Na sjednici se govorilo i o pripremama Demokratske fronte za Lokalne izbore 2024. godine na koje će Demokratska fronta izaći u punom kapacitetu u cijeloj Bosni i Hercegovini, te građanima ponuditi kvalitetne kadrove i program za precizno rješavanje problema lokalnih zajednica, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo