7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

22.04.2024 / 16:56 Politika - Reakcije

Francuska pozvala RS na povlačenja spornih nacrta zakona: Napad na ustavni poredak BiH!

Francuska pozvala RS na povlačenja spornih nacrta zakona: Napad na ustavni poredak BiH!
Foto: Arhiv

Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 19. aprila.

To se posebno odnosi na nacrt izbornog zakona RS. Oni predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje.

"Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ona poziva vlasti RS da okončaju ove inicijative. Francuska poziva entitet RS da takodjer povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja", navodi se u reakciji portparola Ministarstva vanjskih poslova Francuske.

Francuska poziva sve bosanskohercegovačke političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini.

"Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće EU prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana", zaključeno je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo