10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

23.04.2024 / 07:18 Svijet - Kijev

Zelenski: Zahvalan sam Bidenu na njegovoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini

Zelenski: Zahvalan sam Bidenu na njegovoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini
Foto: X

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je predsjedniku Sjedinjenih Država Joeu Bidenu na novom paketu pomoći koju je odobrio Zastupnički dom, a koja bi trebala "brzo" stići vojnicima koji je čekaju na fronti.

Prema Bidenu, ovaj doprinos od gotovo 61 milijarde dolara, koji će Kongres uskoro konačno ratificirati, odgovorit će “na hitne potrebe Ukrajine na bojnom polju”, kao i u smislu protuzračne odbrane.

Mjesecima blokirana zbog unutarnjih političkih borbi u Washingtonu, odluka o pomoći s olakšanjem je primljena u Ukrajini, gdje se situacija na bojištu posljednjih sedmica znatno pogoršala.

Suočene s brojnijom i bolje opremljenom ruskom vojskom, ukrajinske snage bile su prisiljene popustiti, što se manifestiralo objavom Moskve o zauzimanju novog područja na istoku, jednog sela kod Donjecka.

U telefonskom razgovoru Zelenski je rekao da je “zahvalan Joeu Bidenu na njegovoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini”. Rekao je kako očekuje “brzu i snažnu” pomoć, koja će “ojačati protuzračne, dalekometne i topničke obrambene sposobnosti”.

Biden je obećao da će “brzo” osigurati ovu novu pošiljku, čim američki Senat izglasa odluku o njoj, nakon što je to u subotu učinio Zastupnički dom.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo