21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

23.04.2024 / 07:22 Svijet - Kim nadgledao

Sjeverna Koreja izvela prve vojne vježbe koje simuliraju nuklearni protuudar

Sjeverna Koreja izvela prve vojne vježbe koje simuliraju nuklearni protuudar
Foto: X
Sjeverna Koreja je izvela svoje prve vojne vježbe koje su simulirale nuklearni protuudar, objavila je tamošnja državna agencija KCNA, kao i ostali državni mediji.

Vrhovni vođa Kim Jong-un je nadgledao vježbu nazvanu Nuklearni okidač, što je bio dio testiranja nacionalnog sistema upravljanja nuklearnim oružjem. Osim što je čelništvo Sjeverne Koreje željelo provjeriti raznovrsnost vlastitih nuklearnih sposobnosti, bio je to i, navodi KCNA, protest protiv američkih i južnokorejskih "provokativnih i invazivnih" vojnih vježbi, prenosi HINA.

Simulacijske vježbe sjevernokorejske vojske uključivale su manevrisanje trupa u položaju nuklearnog protunapada te ispaljivanje lažnih nuklearnih bojevih glava u slučaju upozorenja na nuklearnu krizu. Tom prilikom je ispaljeno nekoliko balističkih raketa kratkog dometa prema moru, u blizini istočne sjevernokorejske obale.
 
Prije nekoliko dana Sjeverna Koreja je objavila kako je testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete i novu protuzračnu raketu. Tada je rečeno kako su ti testovi bili dio redovnih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje i da nemaju nikakve veze sa situacijom u okruženju.

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila bilo kojeg dometa, od kojih su neki sposobni i nositi nuklearne bojeve glave.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo