10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

23.04.2024 / 08:24 Muzika i Film - Jedan susret ključan

John Travolta otkrio: Šta je dovelo do njegove uloge u Pulp Fiction-u?

John Travolta otkrio: Šta je dovelo do njegove uloge u Pulp Fiction-u?
Foto: YouTube / Miramax
John Travolta i njegovi kolege sa seta Paklenog šunda (Pulpa Fiction), Samuel L. Jackson, Uma Thurman i Harvey Keitel, prošle sedmice su se okupili na Filmskom festivalu TCM Classic, gdje su proslavili 30. godišnjicu kultnog filma Quentina Tarantina.

Travolta se tokom festivala prisjetio svog prvog susreta s Tarantinom, koji je u konačnici doveo do uloge Vincenta Vege u Paklenom šundu.

Renomirani glumac rekao je da se s Tarantinom sastao u svom stanu, gdje su igrali društvene igre inspirisane Travoltinim najvećim hitovima, poput Groznice subotnje večeri. Budući da je Tarantino u to vrijeme bio režiser u usponu, koji je iza sebe imao samo jedan film, Reservoir Dogs, Travolta mu je odlučio podijeliti nekoliko financijskih savjeta.

"Pomislio sam: 'U redu, ne znam ovog dečka, ali moram saznati kako stoji financijski", izjavio je Travolta, prenosi CBR.

"Zajedno smo detaljno analizirali sve njegove financije. Rekao sam mu: 'Ti si trenutno umjetnik u usponu. Moraš imati nekakvu ušteđevinu. Dakle, reci mi koliko si uštedio.' Zatim sam prošao kroz njegovo računovodstvo i sve to, i nakon toga sam se osjećao malo bolje."

Ta gesta je toliko impresionirala Tarantina, da je nedugo nakon toga Travolti ponudio jednu od glavnih uloga u svom nadolazećem filmu. Kada ga je glumac pitao zašto, Tarantino mu je odgovorio:

"Imaš filozofski pogled na svijet koji mi je potreban za tog lika. Želim da razmišlja o svemu kroz što je prošao."

Iako je bio jedan od najtraženijih glumaca 70-ih i 80-ih, Travolta je u 90-ima i kasnim 80-ima polako počeo padati u zaborav. Uloga u Paklenom šundu ponuđena mu je nakon što ju je odbio Michael Madsen, Tarantinov prvi izbor za ulogu Vege. Madsen je sarađivao s Tarantinom na filmu Reservoir Dogs, ali je morao odbiti Pakleni šund jer je u to vrijeme radio na vesternu Wyatt Earp.

Pakleni šund oživio je Travoltinu karijeru i donio mu je nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glumca. Nakon uspjeha Tarantinovog filma pojavio se u hitovima Čovjek bez lica i Slomljena strijela, koje je režirao John Woo.

Osim što je spasio Travoltu, Pakleni šund pretvorio je Umu Thurman i Samuela L. Jacksona u svjetske zvijezde. Nadalje, Tarantinu je donio njegov prvi Oscar za najbolji originalni scenarij i pomogao mu je da dostigne status jednog od najtraženijih holivudskih režisera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo