19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

23.04.2024 / 08:33 Kultura - Od 2. do 9. maja

Raznovrstan kulturno-umjetnički program za Dane KS, koncerti i predstave na više lokacija

Raznovrstan kulturno-umjetnički program za Dane KS, koncerti i predstave na više lokacija
Dani KS / Vijesti.ba

Dani Kantona Sarajevo koji se tradicionalno održavaju od 02. do 09. maja i ove godine donose sadržajan kulturno-umjetnički program.

Publika će biti u prilici da prati pop-rock i jazz koncerte, operne i pozorišne predstave, a organizuju se i filmske večeri, književno-scenski događaji, izložbe, kao i programi za djecu, te raznovrsne promocije.

Dio programa koji je predložio Bosanski kulturni centar, a na koji je dala saglasnost Vlada KS, predviđa dodatne besplatne događaje na brojnim lokacijama, širom Kantona Sarajevo.

Prvog dana manifestacije u Galeriji BKC-a održat će se filmsko veče „Planet Sarajevo“, na kojem će biti prikazan istoimeni dokumentarni film, sniman u prvim danima opsade Sarajeva, bh. reditelja Šahina Šišića.

U sklopu ovog dijela manifestacije je planirano i održavanje koncerta bh. operske pjevačice Sandre Bagarić sa gostima, kao i koncerta sarajevskog muzičara Almasa Smajlovića. Također će biti održani rock koncerti grupe Anchi & Moon Dogs na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, uključujući i općine Vogošću, Ilijaš, Ilidžu i Hadžiće.

Na Programu je, između ostalog, izložba „Antifašistički strip“, kao i Književno-scenski događaj "Sidran, živjeti, svjedočiti epohu", te promocija knjige "Hamza Bakšić".

Mališani će moći uživati u predstavi „Gdje se krije svijet čarolije", koja će biti upriličena na području navedenih općina.

U sklopu ovog dijela Programa, za najmlađe stanovnike kantona je planirana i muzičko-scenska izvedba mjuzikla „Londonska priča“, koji je dramaturški koncipiran prema motivima čuvenog romana Oliver Twist.

Na programu je i otvaranje nove postavke muzeja „Valter brani Sarajevo“ na novoj lokaciji- objektu Bistričke stanice. Muzej je izvorno bio postavljen u JP Filmski centar Sarajevo.

Iz Vlade KS će blagovremeno saopštiti informacije o mjestu i vremenu održavanja planiranih događaja, uključujući sve ostale događaje koje su predviđeni Programom obilježavanja Dana KS, a nakon što Program potvrdi Skupština KS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo