19°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

23.04.2024 / 12:11 Svijet - Prvi slučaj u svijetu

Venecija počinje naplaćivati ulaz jednodnevnim turistima, evo kako će to funkcionisati

Venecija počinje naplaćivati ulaz jednodnevnim turistima, evo kako će to funkcionisati
Foto: Agencije
Venecija će ove sedmice jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.

Počevši od četvrtka posjetioci koji u grad dolaze na jedan dan morat će kupiti ulaznicu od pet eura, što će na ključnim lokacijama kontrolisati inspektori.

Prošle je godine 3,2 miliona turista prespavalo barem jednu noć u historijskom centru grada, ali deseci hiljada drugih slijevali se na uske gradske ulice tokom dana, često s kruzera, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto.

Cilj uvođenja ulaznica poticanje je jednodnevnih izletnika da dođu u manje frekventnim razdobljima kako bi se pokušalo razrijediti najveće gužve.

U početku će ulaznice biti potrebne samo za 29 ‘udarnih’ turističkih dana tokom 2024., uglavnom vikendima od maja do jula.

Hoće li ovakva mjera polučiti rezultate pomno će se pratiti u drugim turističkim odredištima širom svijeta koja se teško nose s masovnim turizmom.

U Španiji, drugoj najposjećenijoj zemlji na svijetu nakon Francuske, deseci hiljada ljudi protestovali su u subotu na Kanarskim otocima tražeći ograničenja broja posjetioca arhipelaga.

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, opisao je ovaj potez “eksprimentom, prvim u svijetu, kojem je cilj učiniti Veneciju ugodnijom za život”.

Venecija, koja se prostire na više od 100 malih otoka i otočića u sjeveroistočnoj Italiji, smatra se jednim od najljepših gradova svijeta.

UNESCO je grad i njegovu lagunu uvrstio na popis svjetske baštine 1987. godine, navodeći ga kao “izvanredno arhitektonsko remek-djelo”.

UN-ova organizacija je, međutim, prošle godine zaprijetila da će Veneciju staviti na svoj popis ugrožene baštine, navodeći kao razloge masovni turizam i porast nivoa vode koji se pripisuje klimatskim promjenama.

O sistemu naplate ulaznica dugo se raspravljalo, ali je primjena više puta odgođena zbog zabrinutosti da bi ozbiljno smanjila turističke prihode i ugrozila slobodu kretanja.

Opozicioni gradski vijećnici tvrde da ovoga neće biti nikakve koristi. “Pedeset eura je moglo pomoći”, rekao je jedan od njih, Gianfranco Bettin.

Godine 2021. Venecija je već uvela zabranu masovnih kruzera s kojih dnevno izlaze hiljade izletnika, preusmjeravajući ih u udaljeniju industrijsku luku.

Gradonačelnik Venecije obećao je da će novi sistem biti nametnut “nježno”, bez strogih kontrola i čekanja u redovima na ulaznicama, odbacivši nagađanja da će grad postaviti prepreke ili kontrolne tačke na ulicama.

Inspektori će biti postavljeni na glavnim gradskim ulazima i oko njih, posebno na željezničkom kolodvoru Santa Lucia, provjeravajući posjetioce na licu mjesta.

Turisti koji nemaju ulaznicu bit će upućeni kako da je kupe, ali bi mogli riskirati novčane kazne u rasponu od 50 do 300 eura ako se ogluše.

Plaćat će je samo dnevni turisti koji dolaze u stari grad između 8:30 ujutro i 16:00 sati, a oni koji borave u hotelima, mlađi od 14 godina i osobe s invaliditetom od toga su izuzete, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo