7°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

23.04.2024 / 13:49 BiH - Goražde

MUP BPK raspisao konkurs za prijem 30 policajaca

MUP BPK raspisao konkurs za prijem 30 policajaca
Foto: Arhiv

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde raspisalo je novi konkurs za prijem 30 policijskih službenika.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde Damir Bogunić pojašnjava da je novi konkurs bio neophodan s obzirom na to da je prošlogodišnjim samo djelomično riješen problem nedostajućeg policijskog kadra.

- Ministarstvo je dobilo tek 21 kadeta za obuku na policijskoj akademiji u Sarajevu, pa je novi konkurs bio neophodan jer potrebe za angažmanom policijskog kadra u MUP-u BPK Goražde itekako postoje. Poznato je, naime, da bi do kraja 2026. godine broj policajaca koji odlazi u zasluženu penziju trebao biti približno jednak broju mladih policajaca koji se nastoje zaposliti u ovom kantonu – precizirao je Bogunić.

U Upravi policije svjesni su činjenice da je složenoj kadrovskoj problematici prilično doprinijela situacija sa ranijim konkursima za prijem policajaca koji su bili neuspješni ili su ih pratili određeni skandali.

- Prošli konkurs je proveden potpuno transparentno i bez zamjerki, a novi konkurs za prijem policajaca će biti proveden kao i prethodni, transparentno i u skladu s propisima. Svi kadeti koji žele da budu policajci treba da se prijave na konkurs i mi garantujemo da će on biti časno i pošteno odrađen kao i prošli, bit će pod budnim okom američke ambasade i svih drugih međunarodnih institucija i bit će sigurno najuspješniji konkurs – kazao je policijski komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Dodao je da bi prijem novih 30 službenika u činu policajca zadovoljilo iskazane potrebe.

- Očekujemo u septembru da će policijski službenici zasnovati radni odnos, doći će sa akademije, tako da bi naš kanton ukupno trebao biti bogatiji za 51 policijskog službenika. U narednom periodu ćemo imati masovno zapošljavanje, naredne godine, nadam se u januaru planiramo primiti oko 15 - 20 policijskih službenika, tako da ćemo nadomjestiti naše kapacitete i biti popunjeni kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve zadatke što se tiče sigurnosti kantona – kazao je Bogunić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo