20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

23.04.2024 / 14:27 BiH - Očuvanje okoliša

Dan planete Zemlje: Eko-akcija za čistu i lijepu Vogošću

Dan planete Zemlje: Eko-akcija za čistu i lijepu Vogošću
Foto: Vijesti.ba

Kompanija RCB Nanotehnologija se treću godinu zaredom pridružila obilježavanju Dana planete Zemlje u općini Vogošća, koju provodi općinska administracija uz podršku NVO Step.

Direktorica kompanije Hanadi Džabić je s načelnikom Općine Vogošća Migdadom Hasanovićem zasadila stablo u dvorištu Srednjoškolskog centra Vogošća. Riječ je o tradicionalnoj aktivnosti koju općina provodi svake godine na ovaj dan, kako bi se ukazalo na važnost sadnje novih stabala u borbu protiv klimatskih promjena i zaštite okoliša.

„Vogošća je i naša kuća o kojoj svi zajedno treba da brinemo”, istaknula je Džabić.

Uz pomoć članova ekološke sekcije Srednjoškolskog centra Vogošća, NVO Step je organizovao i čišćenje lokacije te postavljanje konstrukcije sa sigurnosnom mrežom između dječijeg i fudbalskog igrališta u mjesnoj zajednici Svrake, kao mjere zaštite za najmlađe. Aktivnost je provedena u okviru projekta „Eko-inicijativa - angažman mladih i mapiranje okoliša.”

„Mladi su ključni u borbi za očuvanje planete. Njihova energija i entuzijazam su pokretači pozitivnih promjena. Ulaganje u edukaciju i podizanje svijesti mladih o važnosti očuvanja okoliša je nužno kako bismo izgradili održivu budućnost,” objašnjava Kemal Hodžić, aktivista NVO Step, koja provodi ovaj projekat na području Vogošće.

Kao društveno odgovorna kompanija, RCB Nanotehnologija učestvuje u različitim aktivnostima u općini, posebno projektima fokusiranim na ekologiju. „Svakodnevno svjedočimo crpljenju prirodnih resursa i moramo se neprestano podsjećati da oni nisu beskonačni. Imamo jednu planetu i trebamo je čuvati. Drago mi je što smo danas imali priliku podržati projekat koji inspiriše i edukuje mlade ljude kako da budu agenti pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici”, zaključila je Džabić.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine, kada je tokom konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program održivog razvoja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo