7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 17:30 BiH - Sarajevo

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH
Foto: Arhiv
U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je 15. marta ove godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavnom sud BiH, te poređenja sa praksom u zemljama Vijeća Evrope.

Povod za traženje takvog mišljenja ogleda se u činjenici da odredbe Ustava BiH kojima je uređen način izbora sudija u Ustavni sud BiH, nisu dovoljno precizne i otvaraju mogućnost da se nekompetentne osobe bez ikakvog pravosudnog iskustva imenuju u najvišu sudsku instituciju u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

U saopćenju se navodi da se, osim toga, stvara pogrešna praksa da se u Ustavni sud BiH imenuju sudije u okviri nekih etničkih kvota iako to nije propisano ustavom. Iz tih razloga, u kojima je vidljivo da se u oba slučaja značajno podriva kvalitet samog Ustavnog suda BiH, Komšić je uputio zahtjev za mišljenje Venecijaskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud BiH uskladi sa evropskom praksom.

- Zbog toga, pozivamo sve političke i druge aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od bilo kakvih imenovanja u Ustavni sud BiH, sve dok Venecijanska komisija kao najznačajniji pravni autoritet u Evropi na dostavi svoje mišljenje, što je planirano u junu 2024. godine, nakon održavanja Plenarnog zasjedanja Venecijanske komisije - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ovo ima poseban značaj, jer neuvažavanje mišljenja Venecijanske komisije i neprihvaćanje evropskih standarda, može ugroziti evropski put Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo