21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

24.04.2024 / 14:47 Regija - Evropski parlament

EU odobrila dvije milijarde eura zapadnom Balkanu

EU odobrila dvije milijarde eura zapadnom Balkanu
Foto: Agencije

EU će izdvojiti dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova za zapadni Balkan od 2024. do 2027. u sklopu Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, nakon što je to odobrio Evropski parlament na plenarnoj sjednici u srijedu

- Instrument je centralni dio plana rasta za zapadni Balkan, kazao je na plenarnoj sjednici u utorak suizvjestitelj Tonino Picula (SDP/S&D).

Riječ je o financiranju šest zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu prema Evropskoj uniji.

Evropska komisija predstavila je u novembru prošle godine Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan za razdoblje od 2024. do 2027. godine koji bi obuhvaćao dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih kredita.

Izvjestitelji u ime Evropskog parlamenta bili su hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP/S&D) i Karlo Ressler (HDZ/EPP)

Picula je bio suizvjestitelj EP-a ispred Odbora za vanjske poslove (AFET), a Ressler suizvjestitelj ispred Odbora za proračun (BUDG).

Ressler je kazao za Hinu kako je riječ o instrumentu usporedivim s nacionalnim planovima oporavka i otpornosti, ali za šest zemalja jugoistočne Evrope izvan EU-a.

Istaknuo je kako se isplata sredstava veže “s točno određenim reformskim aktivnostima”.

Ressler je apostrofirao kako će se voditi računa i o usklađenosti vanjske i sigurnosne politike te vizne politike s EU-om.

Crna Gora i Srbija već godinama pregovaraju s EU-om, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile prije dvije godine, a lideri država članica EU-a donijeli su u martu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Brisel Kosovo i dalje smatra potencijalnim kandidatom.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo