7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

24.04.2024 / 16:50 Crna hronika - Black tie 2

Tužilaštvo traži mjere zabrane za petero povezanih sa kartelom

Tužilaštvo traži mjere zabrane za petero povezanih sa kartelom
Foto: Tužilaštvo BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrene za petero osumnjičenih i uhapšenih u akciji "Black tie 2".

Mjere zabrane tužilac je tražilo za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Ermina Alamerovića, Nedžada Suljevića i Adnu Helić.

Kako je danas u kratkom obrazloženju naveo tužilac Sanjin Kulenović, ovih petero osumnjičenih terete se za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.

Konkretno, oni su bili dio organizovane kriminalne grupe na čijem čelu su, prema rezultatima dosadašnje istrage, bili Edin Gačanin i Adnan Smajilović

Oni su umnjičeni da su kao pripadnici kriminalne grupe međusobnim povezivanjem i dogovorom prali novac pribavljen prodajom velikih količina droge narkokartela "Tito i Dino" te da su putem Sky alikacije dogovarali mjesto i vrijeme izvršenja krivičnih djela.

Imali su formirane dvije kase iz kojih je vršena isplata tog novca, koji je onda ubacivan u legalne tokove. Tužilac je spomenuo da je naredbom o istrazi obuhvaćen veći broj firmi.

Tužilac predlaže da se osumnjičenima zabrani međusobno sastajanje i komuniciranje sa svim osobama koje su predmet istrage, traži ograničavanje njihovog kretanja na Kanton Sarajevo, oduzimanje putnih isprava i zabranu napuštanja BiH te da se moraju javljati nadležnoj policijskoj stanici jednom mjesečno.

Boško Jerković se sumnjiči da je početkom marta 2021. godine zbog svog znanja i vještina angažiran na uspostavljanju novog sistema komunikacije i servera putem kojeg je ova grupa komunicirala. Što se tiče Alamerovića, on se sumnjiči za pranje novca u vezi sa nabavkom uniformi za FUP, koje su kupljene novcem od prodaje droge od firme u SAD-u a gdje je Alaomorović posredovao pri nabavi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo