21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

24.04.2024 / 17:21 Svijet - Nakon republikanske bitke

Zabrana TikTok-a i pomoć Ukrajini: Biden potpisao dva važna zakona

Zabrana TikTok-a i pomoć Ukrajini: Biden potpisao dva važna zakona
Foto: Profimedia
Predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao je u srijedu težak nacrt zakona kojim se predviđaju milijarde dolara nove američke pomoći Ukrajini za njen rat s Rusijom, zabilježivši rijetku dvostranačku pobjedu za predsjednika dok traži reizbor i okončavajući višemjesečne prepirke s republikancima u Kongres.

"To daje vitalnu podršku američkim partnerima kako bi se mogli braniti od prijetnji njihovom suverenitetu", rekao je Biden, javlja Reuters.

Biden je potpisao i poseban zakon vezan za zakon koji zabranjuje TikTok u Sjedinjenim Državama ako njegov vlasnik, kineska tehnološka firma ByteDance, ne uspije prodati popularnu aplikaciju za kratki video u narednih devet mjeseci do godinu dana.

Platforma društvenih medija posebno je popularna među mladim Amerikancima orijentisanim lijevo, grupom koja je ključna za Bidenovu pobjedu u novembru.

Biden, demokrata za kojeg se očekuje da će se suočiti s bivšim republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima u novembru, vršio je pritisak na zakonodavce šest mjeseci da odobre dodatna sredstva za Ukrajinu, koja se više od dvije godine bori protiv sveobuhvatne ruske invazije. Trump se protivio pomoći Ukrajini, a neki republikanci u Kongresu odbili su je podržati.

To se završilo kada je Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca naglo promijenio kurs i odobrio četiri zakona koji su uključivali finansiranje Ukrajine, Izraela, Tajvana i drugih američkih partnera u Indo-Pacifiku u subotu.

Biden i predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson održali su intenzivne razgovore o Ukrajini u februaru, a predsjednik je molio republikance da podrže paket i prekorio ih što to nisu učinili. Johnson, koji se suočava s pozivima nekih desničarskih republikanaca da ga svrgnu zbog preokreta u pružanju pomoći, sastao se s Trumpom na Floridi ranije ovog mjeseca; bivši predsednik je rekao da Džonson "radi zaista dobar posao".

Sveobuhvatan paket pomoći iz inostranstva s lakoćom je uklonio poslednju prepreku u američkom Kongresu u utorak kasno navečer, kako bi se nakon višemjesečnog odlaganja pružila nova sredstva Ukrajini i Izraelu.

Američki Senat pratio je Predstavnički dom u utorak navečer, usvojivši sveobuhvatan zakon kojim se pruža pomoć od 61 milijarde dolara zemlji, koja je pretrpjela neuspjehe u ratu za koje pristalice krive kašnjenje u dobijanju dodatnih američkih sredstava.

"Kongres je usvojio moje zakonodavstvo kako bi ojačao našu nacionalnu sigurnost i poslao poruku svijetu o moći američkog vodstva: odlučno se zalažemo za demokratiju i slobodu, i protiv tiranije i ugnjetavanja", rekao je Biden u izjavi nakon glasanja u Senatu.

Heather Conley, stručnjakinja za evropske poslove, rekla je da je pobjeda američkih saveznika i Bidena ublažena efektima koje je odlaganje imalo za Kijev na bojnom polju.

"Ovo je snažna poruka američkog rukovodstva u vrijeme ogromne nestabilnosti, ali kašnjenje je stvorilo pukotine u tom kredibilitetu", rekao je Conley, predsjednik njemačkog Marshall fonda Sjedinjenih Država.

"Kako budemo počeli da ulazimo u izbore, taj kredibilitet će i dalje biti pod pomnom kontrolom."

Bajden je tvrdio da je pomogao da se povrati kredibilitet SAD na svjetskoj sceni nakon Trampovog burnog četverogodišnjeg mandata, dijelom jačanjem NATO saveza i pružanjem jedinstvenog fronta protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Trump se zalagao za politiku "Amerika na prvom mjestu" i zaprijetio da će pustiti saveznike iz NATO-a da se sami brinu ako ne povećaju svoje izdatke za odbranu.

Bajdenova administracija već priprema paket vojne pomoći za Ukrajinu od milijardu dolara, prvi koji će biti dobijen iz tog zakona, rekla su dva američka zvaničnika Reutersu.

Republikanci koji su podržali paket pomoći rekli su da to nije glas za Bidena, već odraz vrijednosti njihove stranke.

“Mir kroz snagu. To je naša tradicija", rekao je senator Dan Sullivan, republikanac sa Aljaske, u govoru u Senatu.

"Mojim republikanskim kolegama i prijateljima u Senatu, naša tradicija je mnogo ozbiljnija. Ponosnije je. I reći ću vam ovo: američki narod ga mnogo više podržava. Mir kroz snagu, a ne američko povlačenje."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo