19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

24.04.2024 / 19:21 BiH - Jubilej

Na današnji dan počelo emitovanje programa televizije BIR

Na današnji dan počelo emitovanje programa televizije BIR

Prvog dana ramazana 1441. hidžretske godine, odnosno 24. aprila 2020. godine, u 12.00 sati, počelo je emitovanje programa BIR televizije.

BIR TV je porodična televizija koja njeguje islamske vrijednosti i platforma putem koje Islamska zajednica ostvaruje kontakt i komunikaciju sa muslimanskom i bosanskohercegovačkom javnošću.

Njeno pokretanje početkom mjeseca ramazana imalo je poseban značaj, jer je ramazan mjesec posebne duhovnosti, intenzivne vjerničke predanosti ibadetima posta, teravih-namaza, mukabela, zajedničkih iftara i posebnih ramazanskih ugođaja.

Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra Islamske zajednice u BiH, kazao je da je vrijeme u kojem je BIR televizija počela s radom bilo izazovno, te da su, uprkos tome, udareni su jaki temelji koji danas rezultiraju uspjehom i dobrim rezultatima.

- Televizija BIR je s radom počela u vrijeme korona virusa kada su na preporuku zdravstvenih organizacija i radnika bila ograničena okupljanja, između ostalog, okupljanja i u vjerskim objektima. Islamska zajednica, da bi nadomjestila sadržaje koje smo izgubili uslijed korona virusa i svih tih ograničenja, nastojala je da medijskim sadržajima nadomjesti one sadržaje koje smo izgubili u vjerskim objektima. I odgovor je bio televizija - kazao je Hrbat, koji je posebno istakao podršku reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Program, sadržaji, struktura i karakter odraz su onoga što ovu televiziju od samog početka čini drugačijim od svih drugih u Bosni i Hercegovini.

Televizija BIR u radu afirmira islamske vrijednosti, kulturu dijaloga, tolerancije i vrijednosti bh.društva.

- BIR TV je najmlađi medij u okrilju Media centra Islamske zajednice u BiH, što ni u kom slučaju nije izlika niti umanjuje našu obavezu i odgovornost da svoj posao od početka radimo u skladu sa standardima profesije, da budemo odgovorni prema našim gledateljima i vjerodostojni u onome što radimo, te da naš kompletan posao radimo u skladu sa standardima profesije, posebno sada kad smo u prilici da imamo bolje uslove za rad - kazao je Kasim Softić, glavni i odgovorni urednik BIR televizije.Poručio je, također, da Televizija BIR nastoji osigurati da u svakoj minuti, svakoj sekundi proizvedenog i emitiranog programa vodi računa o interesima onih kojima se obraća, a to su gledaoci širom BiH

Primarni cilj Televizije BIR je da bude odgovoran mediji koji nudi programske sadržaje svim dobnim uzrastima kao i različitim očekivanjima gledaoca.

Kroz temeljitu obradu aktuelnih i društveno-političkih zbivanja s kompetentnim gostima program BIR televizije se našao u vrhu gledanosti, što potvrđuje da je ovo medij kojem se vjeruje.

Prioritet u radu je kontinuirano praćenje aktivnosti Islamske zajednice kao najjačeg integrativnog faktora na nivou cijele BiH. Od dana osnivanja programski sadržaji su kroz edukativno - obrazovni program u službi poticanja znanja, ali i širenja mira.

Podsjećamo, desetogodišnju dozvolu za televizijsko emitiranje putem elektronskih komunikacijskih mreža, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine Islamskoj zajednici - Media centru d.o.o., Društvu za radio, televizijsku i izdavačku djelatnost, izdala je 17. aprila 2020. godine.

(Vijesti.ba / Preporod)

Izdvajamo