10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

24.04.2024 / 20:18 Zanimljivosti - Svaka čast!

Srednjoškolac iz BiH riješio matematički zadatak star 58 godina

Srednjoškolac iz BiH riješio matematički zadatak star 58 godina
Foto: Topportal
Učenik prvog razreda Gimnazije ''Јovan Dučić'' iz Trebinja Vuk Јanković riješio je matematički problem koji je čuveni matematičar Vladimir Stojanović kreirao još prije 58 godina.

Mladi Trebinjac prvi je, nakon skoro šesdeset godina, došao do jednog od moguća dva rješenja ovog zadatka, prenosi topportal.info.

Tim povodom profesor Vladimir Stojanović, inače autor više od stotinu udžbenika, zbirki i knjiga iz oblasti matematike, došao u trebinjsku Gimnaziju i mladom matematičaru uručio prigodne poklone.

"Ovaj zadatak tokom proteklih 58 godina pokušavali su riješiti vrsni matematičari, profesori, akademici, ali eto Vuk je prvi došao do jednog od moguća dva rješenja, što mi je izuzetno drago. Cedulju s ovim zadatkom podijelio sam učesnicima juniorske olimpijade u matematici koja je održana u Albaniji, a radio sam to i godinama unazad i možete zamisliti moje zadovoljstvo kada mi se Vuk javio s rješenjem. Želim mu svaku sreću i da i dalje razvija svoj veliki talent'', rekao je Stojanović na maloj svečanosti koja je održana u Gimnaziji ''Јovan Dučić''.

Mladi matematičar Vuk Јanković istaknuo je da mu je izuzetna čast što je upoznao legendu matematike, profesora Stojanovića, i što je posjetio njegovu školu.

''Hvala i njemu i svim mojim profesorima i nastavnicima. Zadatak sam rješavao petnaestak dana, i kako i sam profesor kaže, osim matematičkog znanja bilo je potrebno i kreativnosti'', naveo je Јanković.

On je višestruki prvak u fizici i matematici, sudionik matematičke olimpijade u Јapanu, gdje je osvojio treće mjesto, a za koji dan očekuje ga takmičenje i na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u bugarskoj Varni.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo