17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

24.04.2024 / 20:54 Kultura - NPS

Nakon svjetske, upriličena i bh. premijera filma 'Hako'

Nakon svjetske, upriličena i bh. premijera filma 'Hako'
Foto: Hayat.ba
Nakon svjetske premijere filma „Hako“ autora Josipa Pejakovića na 71. martovskom festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, u Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličena je i bh. premijera tog filma.

Dio autorske ekipe filma su, pored režisera, činili montažer slike Dušan Majušević, kreator postprodukcije slike Saša Pejaković, grafički dizajner Branko Dursum, te producent filma Almir Šahinović, dobili su salve aplauza.

Nakon prikazivanja filma upriličen je panel koji je moderirao novinar Dževdet Tuzlić, na kojem su učestvovali režiser Pejaković i narator filma Hako Duljević.
 
Film govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je svojim potomcima govorio u formi narodnih mudrosti, rečenica koje se pamte i koje imaju doboka značenja.

„Sve što imaš daj da spasiš život, a život daj da spasiš obraz“. To je bila njegova životna filozofija na Pešteru, jednoj od najvećih visoravni u Evropi. Film sa temom i događajem od prije 81 godina ima jednu snažnu notu važnosti za vrijeme koje živimo danas i ovdje, jer su univerzalne.

Kako je naajvljeno, prikazivanje filma „Hako“ uskoro se očekuje i u Tuzli i Zenici, saopćili su organizatori.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo