17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

24.04.2024 / 21:19 BiH - Oglasio se i gradonačelnik

Građani Srebrenika primaju lažne pozive 'Civilne zaštite' na mobilizaciju

Građani Srebrenika primaju lažne pozive 'Civilne zaštite' na mobilizaciju
Foto: Facebook
Građani Srebrenika već dva dana dobijaju poruke putem Facebooka da se jave u MUP zbog mobilizacije i zaduživanja naoružanja. Poruka dolazi sa lažne stranice Civilne zaštite. Tim povodom se oglasio gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

Grad Srebrenik na čelu sa gradonačelnikom Adnan Bjelić osuđuje širenje lažnih poruka putem društvenih mreža.

Poruku gradonačelnika Bjelića prenosimo u cjelosti:

Grad Srebrenik osuđuje širenje lažnih poruka putem društvenih mreža Grad Srebrenik, zajedno sa Civilnom Zaštitom,...

Posted by Adnan Bjelić on Wednesday, April 24, 2024

"Grad Srebrenik, zajedno sa Civilnom Zaštitom, distancira se od lažnih poruka koje se šire putem društvenih mreža. Ove poruke, koje izazivaju uznemirenost među stanovništvom, odmah su prijavljene nadležnim organima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Tužilaštvu TK.

Nadležni organi intenzivno rade na identifikaciji i pronalasku osoba koje stoje iza ovih lažnih poruka. Širenje dezinformacija, koje može izazvati strah i paniku među našim sugrađanima, smatramo izuzetno neodgovornim i neprihvatljivim.

Grad Srebrenik jasno poručuje da će svi oni koji se služe cyber kriminalom biti identifikovani i adekvatno sankcionisani. Ovo je ozbiljan prekršaj koji će biti tretiran u skladu sa zakonom, kako bi se zaštitila sigurnost i dobrobit naših građana.

Pozivamo naše sugrađane da ne nasjedaju na lažne poruke i dezinformacije, te da se informišu putem zvaničnih kanala komunikacije. Zvanične informacije o aktivnostima grada Srebrenika bit će dostupne putem službenih stranica Grada Srebrenika, kao i putem Facebook stranice gradonačelnika grada Srebrenika.

Ova situacija naglašava važnost provjere informacija i osvješćivanje o potencijalnim rizicima koji proizlaze iz širenja lažnih vijesti putem društvenih mreža. Grad Srebrenik ostaje posvećen zaštiti svojih građana i osiguravanju transparentne i pouzdane komunikacije u svim situacijama", navodi se u saopćenju gradonačelnika Srebrenika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo