6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

25.04.2024 / 13:39 Ostali sportovi - Wings for Life World Run

Pridružite se Džananu Musi i trčite za plemenit cilj

Deset dana je preostalo do nove utrke Wings for Life World Run, koja će se održati u nedjelju 5. maja 2024. godine, a kao što je bilo i prethodnih godina, trčat će se i u BiH.

Naš najuspješniji sportista Džanan Musa, poziva trkače i rekreativce da se pridruže njegovom timu.

Utrka Wings for Life World Run jedinstven je trkački događaj koji se održava širom svijeta u istom trenutku. Svi učesnici kreću u isto vrijeme bez obzira gdje se nalaze, individualno - koristeći aplikaciju Wings for Life World Run App ili zajedno u na jednoj od velikih Flaghip utrka.

Džanan Musa, bh. košarkaški reprezentativac i član Real Madrida, dio je ovog projekta te je pozvao sve da mu se pridruže u plemenitom cilju.

"Hej ekipa, ja sam Džanan Musa i pozivam vas da mi se pridružite i prijavite na Wings for Life World Run. Svi trčimo zajedno 5. maja uz App Run, a kompletan prihod od startnina ide za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine. Trčimo zajedno za one koji ne mogu", poručio je Musa.

Ono što treba istaknuti je da uopšte nije važno u kakvoj je neko formi, koliko dobro, brzo ili daleko može trčati, da li je profesionalni sportista ili potpuni početnik. Ono što je važno jeste da se trči za dobar cilj – pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine i da se usput dobro zabavi.

Tradicionalna ciljna linija ne postoji, a umjesto toga, 30 minuta nakon starta utrke, virtuelni automobil ili pravi Catcher Car u slučaju Flagship Runa, kreće i postepeno pretiče učesnike, čime se završava njihova utrka.

Rezultati se ne mjere vremenski nego u pređenoj distanci. U dosadašnjim izdanjima utrke Wings for Life World Run učestvovalo je 1.293.716 učesnika iz 195 zemalja na svim kontinentima. Bilo da su trčali, hodali ili se vozili u kolicima, skupili su ukupno 43,8 miliona eura za istraživanja i liječenje povreda kičmene moždine.

Zahvaljujući istraživanjima finansiranim od strane Wings for Life dosad su tri učesnika s povredama kičmene moždine, David Mzee, Michel Roccati i Gert-Jan Oskam uspjeli nastupiti na Wings for Life World Run utrci vlastitim snagama, bez pomoći invalidskih kolica.

Prijave za ovogodišnju utrku su odavno otvorene, a kada je riječ o našoj zemlji, organizovano će se trčati u Sarajevu (Kampus UNSA) i Mostaru (Kampus Sveučilišta u Mostaru) uz App Run, odnosno individualno na bilo kojoj lokaciji po odabiru učesnika. Proces prijave za utrku i preuzimanja aplikacije za iOS i Android vrši se na zvaničnoj internet stranici.

Globalni partner utrke Adidas pobrinuo se da svaki prijavljeni učesnik i učesnica dobiju majicu za trčanje.

Također, na lokacijama za organizovano trčanje će biti osigurano osvježenje i okrepa za sve učesnike.

Podsjetimo, jedanaesto izdanje utrke Wings for Life World Run zakazano je za nedjelju 5. maja u 13 sati po našem vremenu.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo