6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

25.04.2024 / 15:31 Svijet - Madrid

Špansko tužilaštvo zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Sancheza

Špansko tužilaštvo zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Sancheza
Foto: FENA

Špansko državno tužilaštvo saopćilo je u četvrtak da je zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Pedra Sancheza, zbog čega je on najavio da razmišlja o ostavci.

Tužilaštvo je saopćilo da se žalilo na jučerašnju odluku suda u Madridu da ispita privatnu tužbu antikorupcijskih aktivista protiv Begone Gomez zbog navodne trgovine uticajem i korupcije u poslovanju.

Španska grupa za borbu protiv korupcije koja stoji iza žalbe, Manos Limpias (Čiste ruke), saopćila je ranije da je svoju tužbu zasnovala na medijskim izvještajima i da ne može garantrati za njihovu istinitost.

Čelnik grupe, Miguel Bernad, navodi u izjavi na Facebooku da je grupa samo sastavila i proslijedila izvještaje sudiji iz "građanske dužnosti" i negirao je da je akcija politički motivirana.

Sanchez, koji je prošle godine osigurao još jedan mandat za svoju Špansku socijalističku radničku partiju (PSOE) kao čelnik manjinske koalicione vlade, objavio je u srijedu zapanjujuće pismo građanima u kojem kaže da uzima petodnevnu pauzu od javnih dužnosti i da će objaviti svoje odluka da ostane ili da odustane 29. aprila.

Za taj potez okrivio je, kako je rekao, "neviđenu klevetu i uznemiravanje desnice i krajnje desnice".

Sanchez je u pismu snažno negirao optužbe protiv svoje supruge, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo