15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 16°C

26.04.2024 / 07:14 Svijet - Peking

Kineski šef diplomatije poručio Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba

Kineski šef diplomatije poručio Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba
Foto: Profimedia

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u Pekingu s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem radi razgovora o nizu složenih pitanja, među kojima je i produbljivanje napetosti oko kineske podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Blinken je proveo nekoliko sati s Wangom na sastancima iza zatvorenih vrata.

Dok se par smjestio na svoju uvodnu sesiju, Wang je rekao Blinkenu da se "veliki brod" kinesko-američkih odnosa stabilizirao, "ali negativni faktori u odnosu i dalje se povećavaju i izgrađuju". "A odnos se suočava sa svim vrstama poremećaja koji bi mogli dovesti do rivalstva, konfrontacije, pa čak i sukoba. Kineska legitimna razvojna prava su nerazumno potisnuta i naši ključni interesi suočavaju se s izazovima", rekao je.

“Trebaju li naše dvije strane predvoditi međunarodnu suradnju na globalnim pitanjima i postići dobit za sve, ili se upustiti u rivalstvo i konfrontaciju ili čak skliznuti u sukob, što bi bilo gubitak-gubitak za sve?", upitao je Wang. "Međunarodna zajednica čeka naš odgovor", dodao je.

Blinken je odgovorio da je potrebna "aktivna diplomatija" kako bi se krenulo naprijed s programom koji su postavili predsjednik Joe Biden i predsjednik Xi Jinping kada su se sastali u San Franciscu u studenom.

"U našoj prosudbi ne postoji zamjena za diplomatiju licem u lice", rekao je Blinken, dodajući da želi osigurati da "budu što jasniji u područjima u kojima postoje razlike, u najmanju ruku kako bi izbjegli nesporazume, kako bi se izbjegle pogrešne procjene".

Blinken će se danas vjerojatno sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije nego što se navečer vrati u Washington, iako nijedna strana još nije potvrdila sastanak.

Također se sastaje s kineskim ministrom javne sigurnosti Wang Xiaohongom. Blinken je stigao u Peking jučer iz Šangaja, gdje je pozvao Kinu da osigura jednake uvjete za američke kompanije.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo