17°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

26.04.2024 / 10:45 Fudbal - Plemići saznali kaznu

Sramotna odluka Fudbalskog saveza BiH: Zrinjskom nisu oduzeti bodovi

Sramotna odluka Fudbalskog saveza BiH: Zrinjskom nisu oduzeti bodovi
Foto: Sportsport.ba / Screenshot

U prostorijama NS/FS BiH u Sarajevu održana je sjednica Disciplinske komisije NS/FS BiH na kojoj je Zrinsjki saznao kaznu zbog divljanja njegovih navijača poslije utakmice s Veležom.

Komisija je između ostalog razmatrala izvještaje službenih lica sa utakmice 26. kola Wwin Lige Bosne i Hercegovine HŠK Zrinjski-FK Velež, te je donijela sljedeće odluke:

"HŠK Zrinjski se kažnjava jedinstvenom novčanom kaznom od 18.000 KM, zbog propusta u organizaciji utakmice, upotrebe pirotehničkih sredstava i ubacivanja tvrdih predmeta u teren, nereda na stadionu po završetku utakmice, te zbog diskriminirajućeg skandiranja navijača. Sve navedeno u skladu sa članovima 58., 59., 61., 62. i 83. Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH".

Također, Savez navodi da se komesar za bezbjednost HŠK Zrinjski Puljić Želimir kažnjava novčanom kaznom od 1.500 KM zbog propusta u obavljanju dužnosti, shodno odredbama člana 58. Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH.

Uz to, potvrđena je kazna za HŠK Zrinjski, zabrana odlaska navijača na jednu gostujuću prvenstvenu ili Kup utakmicu, shodno Odluci Disciplinske komisije od 22. 11. 2023. godine (uslovno kažnjavanje). Odluka stupa na snagu shodno odredbama člana 123., stav 6. Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH.

Podsjetimo da su ranije ovog mjeseca snage odmjerili Zrinjski i Velež. Domaćin je slavio sa 1:0, ali je duel obilježio incident.

Navijači Zrinjskog, Ultrasi, ušli su u sukob s policijom nakon što su utrčali na teren. Ta utakmica igrala se bez gostujućih navijača.

Iako se očekivala žestoka kazna za HŠK Zrinjski i čak oduzimanje bodova, može se reći da su na kraju Plemići jako dobro prošli.

Još jednom je H komponenta zapravo pokazala da ima neograničenu moć u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, a o ovoj odluci Disciplinske komisije će se sasvim sigurno mnogo pričati, pogotovo ukoliko se uzme u obzir Disciplinski pravilnik u kojem jasno i nedvosmisleno piše kakvu kaznu može očekivati klub po ovom i sličnim pitanjima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo