16°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 17°C

26.04.2024 / 12:25 Svijet - Konzervativni savez

Trump o Orbanu: Odbranili smo našu tradiciju i judeokršćanske vrijednost

Trump o Orbanu: Odbranili smo našu tradiciju i judeokršćanske vrijednost
Foto: Csudai Sándor

Donald Trump spreman je obnoviti konzervativni savez s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, potvrdio je ta republikanski kandidat za američkog predsjednika.

- Radujem se ponovnoj bliskoj suradnji s premijerom Viktorom Orbanom nakon što prisegnem kao 47. predsjednik SAD-a, rekao je Trump, nazvavši mađarskog čelnika "velikim čovjekom".

Novi predsjednički mandat Trumpa bi predstavljao olakšanje u odnosima SAD-a i Mađarske, zemlje koja se našla na udaru žestokih kritika Washingtona zbog njezinih bliskih veza s Rusijom i odugovlačenjem ratifikacije primanja Švedske u NATO, na što je Budimpešta konačno pristala u februaru.

Trumpova video poruka je prikazana na Konferenciji konzervativaca za političku akciju (CPAC) u Budimpešti, trećoj konferenciji CPAC-a održanoj u Mađarskoj.

- Kao predsjednik bio sam ponosan što sam mogao surađivati s premijerom Orbanom, inače velikim čovjekom, u promicanju vrijednosti i interesa naše dvije nacija. Suzbili smo ilegalnu imigraciju, zaštitili naše granice, otvorili radna mjesta i odbranili našu tradiciju i judeokršćanske vrijednosti, poručio je Trump.

Orbana, koji je 2022. četvrti put izabran za premijera, tvrda desnica u Americi vidi kao osobu koja je odlučna u borbi protiv ilegalne imigracije i koji je potpora porodice i kršćanskim konzervativnim vrijednostima.

Orban je u četvrtak na CPAC-u rekao da je 2024. izborna godina u brojnim zemljama i da konzervativci moraju zajedno raditi kako bi pobijedili i okončali "liberalnu hegemoniju".

Orbanova stranka Fidesz je usprkos izazovima i dalje najpopularnija stranka u Mađarskoj.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo