10°C
Mostar 15°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

26.04.2024 / 14:13 Svijet - Sramota

Premijer Indije muslimane nazvao 'uljezima' u njegovoj zemlji

Premijer Indije muslimane nazvao 'uljezima' u njegovoj zemlji

Kontroverzni premijer Indije Narendra Modi nalazi se na udaru dijela javnosti zbog govora mržnje protiv muslimana nakon što je dao kontroverzne komentare nazivajući zajednicu "uljezima" usred općih izbora koji su u toku.

Obraćajući se okupljenima na skupu u državi Rajasthan u nedjelju, Modi je ustvrdio da ako glavna opoziciona stranka u zemlji, Indijski nacionalni kongres, dođe na vlast, "oni će skupiti svo vaše bogatstvo i podijeliti ga onima koji imaju više djece, uljazima", što je očigledna referenca na muslimane.

U ponedjeljak je Kongresna stranka podnijela žalbu Izbornoj komisiji Indije (ECI), pozivajući ih da poduzmu mjere protiv Modija zbog njegovih primjedbi o muslimanima, koje je stranka ocijenila kao "duboko nepoželjne" i krše izborne propise.

"Što je na višoj poziciji, veća je njegova obaveza suzdržanosti. Nažalost, izjava koju je citirao je ozbiljno sporna", rekao je vođa Kongresa Abhishek Manu Singhvi.

Kongres je također pozvao Modija (73) da predstavi jedan paragraf iz svog manifesta koji se bavi preraspodjelom bogatstva muslimanskoj zajednici.

"Treba li vaš teško zarađeni novac dati uljezima?" – upitao je Modi razdragano mnoštvo na nedjeljnom skupu.

Modijeve riječi usmjerene protiv sljedbenika islama označavaju prvi put da direktno cilja na muslimane, najveću indijsku manjinu, otkako je obnašao dužnost premijera 2014., jer kada je riječ o napadima na muslimane, on obično izbjegava biti u fokusu pozornosti i umjesto toga pušta svoje ostali članovi stranke obavljaju prljavi posao.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo